Szent Márton Bora - Villányi Portugieser 2008

Újra itt a szezon! Jöhetnek megint a primőrök. Bár ez lehet, hogy csak nekünk "művelteknek" egyértelmű dolog: Tegnap, amikor a hipermarketben érdeklődtem az eladótól, aki raklapról, kartonokból pakolta ki a boros polcokra az árut, kicsit tanácstalanul nézett, majd széttárta a kezét mondván, hozzájuk bizony még nem érkeztek ilyenek. Már majdnem csalódottan fordultam ki a sorból, amikor - természetesen - a fejpolcon megláttam Bock Uram friss palackozású kékoportóját.

Dekantálni nem volt esélyünk, mert terített asztal várt otthon, de talán nem is baj. Később kiderül, miért. A színe meggyes-fényes, nem túl áttetsző. Az illata azonnal le vett a lábamról, mert felidézte azt az egyedülálló zamatot, amelyet eddig csak ilyen típusú boroknál tapasztaltam. Az íze is visszaigazolta a várakozásomat, ugyanis gazdag, gyümölcsös, igazán jellegzetes benjáminja a fajtának. A vacsora után még kétszer töltöttem, és mindahányszor elégedetten hümmögtem, forgattam a kortyot a számban. Úgy alakult, hogy szinte csak én fogyasztottam, ezért maradt egyharmadnyi egység. A palackból annak rendje és módja szerint kiszivattyúztam a felelsleges levegőt és hűtőbe tettem, hogy minél több esélyt hagyjak a mai befejezéshez.

Az epilógus kevésbé volt átütő. Meglepődve konstatáltuk, hogy ezt a szőlőlét bizony kibontás után, azon frissiben érdemes elfogysztani, mert a fiatal szellem hamar elszáll a palackból. Nem baj, ebből is lehet tanulni, ráadásul a tegnapi élmény eléggé meggyőző volt ahhoz, hogy ne legyünk csalódottak.

Megjegyzések

  1. Sok tapasztalatom nincs borok másnapra hagyása terén, csak érzésből írom, hogy a primőrök esetében a frissesség heve biztosan meghatározó.
    Amit ma kibontasz, ne halaszd holnapra!

    VálaszTörlés
  2. A Kaiser's-ben most akciós a tavalyi. Érdekes ezt olvasni egy címkén: újbor, 2007

    VálaszTörlés
  3. Sikerült nekem is megkóstolnom. Zsenge primőr csemege a legfrissebbikből. Megunhatatlan. Érdekes, hogy a piacról ilyenkor tűnik el a friss áru és már alig van valami, ami még megterem a földeken, a borok pedig ilyenkor kezdik el szárnyaikat bontogatni. A szezon varázsa levesz a lábamról, ilyenkor ezt kell fogyasztani!

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Érdeklődni szeretnék, hogy mostanság mennyibe kerülhet egy palack ebből a borból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manapság PortaGézának hívják és általában 1500-2000 Ft körüli áron érhető el.

      Törlés

Megjegyzés küldése