Chateau de Tigné rosé 2007.
Kíváncsi voltam-e, vagy sznob (az elfogadható jelzőt még keresem), nem tudom, de legyűrve idegenkedésem (miért innék külföldit?), vettem egy Rose D'Anjou nevű, Depardieu fémjelezte bort. Nem tudom, mekkora a jelentősége annak, hogy "Rose", és nem rosé, az importeur (Szeremley Birtok kft.) mindenesetre nem foglalkozott ezzel, rosét írt a magyar címkére. Annyit sikerült még kiderítenem erről a valamikori Anjou-birtokról (így mégsem teljesen idegen), hogy most Depardieu-é, ráadásul szakmailag is. Ő alapállásában hagyománytisztelő, de "például tangenciális szűrő alkalmazását indokoltnak tartja, amennyiben a frissesség és a minőség teljességének megőrzését szolgálják".
Halovány piros színű (húslé), kellemes, de nem igazán gyümölcsös illatú bor. Vagy olyan szőlőből készült, amit nem ismerek (a palackról sem derül ki), vagy a terroir nyomja rá a bélyegét, az biztos, hogy még nem éreztem ilyen nehézkes (vagy írjam: súlyos - az pozitívabb?), nyelvgyöksújtó ízt. A harmadik lehetőség, hogy túl jó volt a tavalyi termés, amit a rozék (és fogyasztóik) bánnak (Balla Géza - Ménes). Erősen túlhűtve, hogy még a pohárban sem melegedett 10-11°C fölé, azért kellemesen oldotta a frissen tört csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró) olaját.
(A "nyilvánosság" költőibbé tett minket.)
Halovány piros színű (húslé), kellemes, de nem igazán gyümölcsös illatú bor. Vagy olyan szőlőből készült, amit nem ismerek (a palackról sem derül ki), vagy a terroir nyomja rá a bélyegét, az biztos, hogy még nem éreztem ilyen nehézkes (vagy írjam: súlyos - az pozitívabb?), nyelvgyöksújtó ízt. A harmadik lehetőség, hogy túl jó volt a tavalyi termés, amit a rozék (és fogyasztóik) bánnak (Balla Géza - Ménes). Erősen túlhűtve, hogy még a pohárban sem melegedett 10-11°C fölé, azért kellemesen oldotta a frissen tört csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró) olaját.
(A "nyilvánosság" költőibbé tett minket.)
A pincészet weboldala dióhéjban ezt írja a borról:
VálaszTörlésGrolleau 80% - Cabernet Sauvignon 10% - Gamay 10%; dél-nyugati kitettségű dűlő; 30 éves ültetvény; zöldszüret (55 hekto/hektár, júliusban levélmentesítés); jégbehűtött acélhordós áztatás 24 órán át, majd alacsony hőmérsékleten történő érlelés; nagyon hidegen fogyasztandó. Habár volt szerencsém eltölteni egy kis időt az Anjou régióban, a Grolleau fajtáról most hallok először. További információ angolul itt.