Bogyólé előzetes

Tegnap megkóstoltuk azt a híres-neves villányi újbort, amely oly nagy hatással volt többünkre is a legutóbbi torkos csütörtökön. Ime a termelő bemutatása:

"Újborunk a franciaországi Beaujolais Noveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül, melynek lényege, hogy az erjesztés egész fürttel, oxigén kizárásával történik. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös (banán, meggy, ribizli), ahogyan az egy igazi újborhoz illik. Hidegebben fogyasszuk, mint a vörösborokat általában, 12-13 ºC-on."

A tegnapi kóstolás után azt gondoljuk, hogy ennek a bornak még pihennie kell a palackban! Eléggé vad, még széteső, a fajtákra (Portugieser és Zweigelt) egyáltalán nem jellemző szénsavtartalommal. Közel sem hozza azt a meghatározó élményt, mint a múlt évi. Persze ez lehet évjárat kérdése is, de mégis... Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy ne okozzon csalódást!

Megjegyzések

  1. Végre én is megkóstolhattam a tavaly igencsak megkedvelt újbor 2008-as változatát. Nekem alapvetően tetszett. Kétségtelenül visszafogottabb, kevésbé gyümölcsös, mint az egy évvel ezelőtti társa, a végén enyhe keserűség is kísérte, de ez nem volt zavaró. Könnyű, friss, a szénsav szerintem kifejezetten jól áll neki. Kiemelném, hogy kicsit túlhűtve bontottuk, majd később elérte a borász által ajánlott hőmérsékletet. Úgy gondolom, ez adta meg a bor lendületét, a szörp/fröccs életérzést.

    VálaszTörlés
  2. Ma mi is kinyitottunk végre egy bogyólevet, és, bár nem volt akkora élmény, mint amekkora talán a tavalyi (2007-es) volt, nekünk azért igen-igen tetszett, tetszik.
    Bár egyetértek a lecsengés keserűségével, és kicsit nekem is fura ez a mennyiségű szén-dioxid, a mássága mégis bejön nekem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése