Orbán a borban

Orbán Gergely látott vendégül kettőnket a kerekesdombi pincészetnél. Az első egy-másfél órában főként a vállalkozás gyökereiről, szakmai hátteréről beszélt, már-már azt hittük, szárazon maradunk - mindazonáltal nagyon sok érdekeset hallottunk a hazai borszakma elmúlt 20-25 évéről. Kiderült, hogy a tavalyi volt a második szezonjuk, de az első palackérett év.

A kóstolható, összesen ötféle bor kétféle szőlőből származik: egy nagyobb Chardonnay ültetvény található a Káli-medencében (innen a Kőtenger elnevezés) a szentbékkállai Farkastetőn, egy kisebb Szürkebarát-tag pedig a pincészet mellett elterülő birtokon, balatoni panorámával. A borkészítés technológiai alapjait hűthető acéltartályok, illetve (már nem teljesen) új tölgyfahordók képezik. Ezekkel az összetevőkkel sok mindent lehet csinálni, ez meg is látszik a szortimenten.


Kóstolt borok:
- Kőtenger Chardonnay tartályminta (01)
- Chardonnay tartályminta, 3 hónapos fahordós érlelés *
- Szürkebarát tartályminta, a palackozott 02-es számú tétel fahordóban erjedt változata **
- Szürkebarát tartályminta (02), tartályban erjedt, majd 3 hónapos hordós érlelést kapott
- Brutal Pinot Gris tartályminta (03), magas cukorfokkal szüretelt, teljesen kierjesztett, 16,5-ös alkoholú, ízlés szerint aperitif, vagy digestiv ital (!)

* A közeljövőben palackozásra kerülő második Chardonnay-tétel annyiban különbözik a Kőtengertől, hogy 3 hónapot töltött fahordóban a tartályos erjesztést követően - ez lesz a 04-es.
** A reménybeli 05-ös jelzésű itókát Gergely (is) erőteljesebbnek tartja, hiszen a fahordós erjesztés férfiasabb karaktert adott az alapbornak.

Van még a borászatnak 5 olyan itala, amelyekről felhatalmazás hiányában nem szeretnék sokat elárulni (főleg, hogy csak 4-re emlékszem). Elöljáróban csak kulcsszavak: ginseng, keserű, gyömbér, citromfű - aztán mindenki figyelje a szaküzletek polcait.

Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk a házigazdával, közvetlen, barátságos hangulatban telt az ismerkedés a balatonrendesi manufaktúrával.

Megjegyzések