Csobánci kooperáció

A Beöthy János és Tóth Sándor nevével fémjelzett együttműködés nem kap különösebb sajtót az elektronikus médiában, mi (K+Gy) is a VinCE-n találkoztunk velük először. A badacsonyi terroir kötelező nyári köreibe beiktattunk (Gy+G) hát egy ismerkedést a pincészettel, mert a Csobánc (szerencsére) egyébként sem számít a borvidék agyonmarketingelt tanújának.

Maga Beöthy úr volt a vendéglátónk, aki azzal is megerősítette e bejegyzés első gondolatát, hogy kizárólag előzetes bejelentkezéssel fogad látogatókat, mert nem szeretné útszéli betérőnek tudni a pincéjét. Ez egyébként ugyancsak nehéz feladat lenne, mert a hegyoldalon majdnem a lakott terület felső határáig kell gyalogolnia a kíváncsi borbarátnak. A 40 fokos hőségben, kerékpárokkal nehezített mászás után a pince előtérének hűvösében ásványvízzel próbáltunk akklimatizálódni, miközben a borászat rövid történetét hallgattuk. Megtudtuk, hogy az idegenbe szakadt hazánkfia, 30 év elteltével és meglehetős nemzetközi gasztronómiai-kereskedelmi tapasztalatokkal tért vissza Magyarországra, hogy immár a maga ízlése szerint készítsen magyar bort. Az eredményt ezt követően prezentálta.


A pince két helyisége osztozik az acéltartályban tárolt fehérborok, illetve a fahordóban érlelődő vörös tételek között. Az érlelést követően néhány vörös szintén acélba kerül a palackozásig. Csupán kettő egy kóstolt tételt szeretnék külön kiemelni, mert meglepő és roppant meggyőző volt az improvizáció: ha jól emlékszem, az alábbi felsorolás utolsó két tételét házasítottuk pohárban (ez lesz hamarosan az egalizálást követően egy új palackozott cuvée), és az így kapott "elegy" szinte megszólalt. Mindketten kikerekedett szemmel nyugtáztuk az instant bor erényeit.

Röviden összegezve: Nekem a vörösborok tetszettek igazán (ez engem is meglepett), de a fehérek is egyértelműen tükröznek egy egységes ízvilágot, amely nyilvánvalóan a borászoknak és a termőterületnek köszönhető.

tartályminták

Sauvignon Blanc 2009
Furmint 2009
Olaszrizling 2007
Rajnai rizling 2009
Olaszrizling-Rajnai rizling 2008
Chenin Blanc 2009

hordóminták

Kékfrankos 2008
Pinot Noir 2008 (SztGy-hegy?)
Pinot Noir Csobánc 2008
Kadarka-Cabernet-Merlot 2008
Syrah 2008 (SztGy-hegy!)
Merlot 2008

Megjegyzések