Pinot Fan

Nyáron a biciklis nagy út előtt (a Nagy út előtti nagy úton) még megebédeltünk Söpteiéknél Csopakon. Inni nem ittunk, ez a blog nem arról szól, ezért feltöltök ide néhány képet a Balatonról. De, mégis. Hiszen itt sajátok a borok, a pálinkák. Egyetlen kóstolmányban sem csalatkoztam, noha nem csak egyhez volt szerencsém - a poharak körbejártak. A kínálat egyikén sokat törtem a fejem: pinot blanc 2004. Ezzel a fajtával ritkán találkozom, benne van a pinot szó (ezek szólnak mellette), de 5 éves. Végül kértem, és ez ugyanolyan jó döntésnek bizonyult, mint a bor maga. Így már kijelenthetem, hogy pinot rajongó vagyok (gondolom nem vagyok egyedül). Olyan szép volt az a bor, sőt olyan jó, hogy csak ámultam. Testes, de nem súlyos, fás, de nem túlzón, inkább csak úgy "dudvásan", kaszálósan. (Rendelek is egyet valahogy, mert olyan jól leírtam, hogy csorog a nyálam.)

Nemrég feltűnt három Söptei bor az egyik hiper kínálatában, köztük a 2008-as chardonnay-pinot blanc házasítás Pécselyről (Vekenye selection). Mellesleg az 1700 Ft körüli árával ez a legolcsóbb a három közül, kissé drágának tartom őket. Kellett, hogy vegyek belőle, de gyanús volt, hogy akkor, ott a teraszon nem ilyet ittam (a chardonnay, ha nem is kizáró, de lepontozó ok a választásnál). Ezt csak egy telefonbeszélgetés erősíthette meg végül, amiből az tetszett leginkább, hogy: ... igen, az a 2004-esünk egész jól tartja magát. (Hívom Barnit, hogy ugorjon át egy (két?) palackért. Intézve. Itt olvasható.)

Ez a '08-as tényleg nem olyan, de van benne potenciál, talán el lehetne tenni hosszabb időre, ha éreznék erre késztetést. Illatos, gyümölcsös, komolyan vehető. Az ízére csak annyit mondhatok (és ezzel Kriszta is egyetértett), hogy mássága okán érdekes, de semmi kiemelkedő.
Alkohol: 14% - és ez fel sem tűnt, tényleg tartalmas.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése