Érden érdemes
Jó, jó. Tudom, elcsépelt a cím. De tényleg így van. Egyik csoporttársnőm orcátlan nyomulásom eredményeképp megajándékozott az első önálló készítésű borából egy palackkal. Tehát érdi háztáji fehér küvé a téma.
(Kis kitérőt tennék. Okos könyveink szerint küvé avagy cuvée az, amely két vagy több szőlőfajta BORának házasítás utáni eredménye. Viszont nem tudom, milyen szakkifejezés illeti azon borokat, amelyek már a szüret során, azaz szőlő és must formátumban összebarátkoznak és egységbe forrnak, mert jelen esetben ez utóbbiról van szó, miként a háztáji borok esetében általában.)
Vissza a tárgyhoz. Annyi tudható a borról, hogy többféle fehérszőlő leve alkotja, feltehetőleg a gerince olaszrizling. Üvegballonban érte a borrá válás és a második hónap után palackozásra került. Minimális ként kapott csak, gyors fogyasztásra ajánlott. A gazda(sszony) jelezte, hogy a palackba nem teljesen letisztult bor került. Ez az első tény, ami a kitöltés után azonnal kiderül. Külsejéről épp emiatt nem igen tudok mit írni, hacsak nem a fehér szénsavhab karikát poharaink szélén. Komolyan pezseg. Nekem tetszik az illata, Gábornak lassan bontakozott ki. Vacsora mellé szúrtuk meg a palackot, talán azért is. Friss, finom, üdítő jellegű bor. A szénsav segíti a gyümölcsöket kibontakozni. Ugyanakkor a szénsav elillanása után is kellemes, élvezetes bor marad. Gábor az ábrahámhegyi szintén háztáji "Rizling" élményre asszociál. Jó évjáratra. És tényleg. Persze szénsav nélkül. Az enyhe kesernyés lecsengés is megvan a korty után. Mondom: Érden érdemes próbálkozni.
Nagyon köszönjük és további sok sikert kívánunk a gazdának a további kísérletezéshez.
(Kis kitérőt tennék. Okos könyveink szerint küvé avagy cuvée az, amely két vagy több szőlőfajta BORának házasítás utáni eredménye. Viszont nem tudom, milyen szakkifejezés illeti azon borokat, amelyek már a szüret során, azaz szőlő és must formátumban összebarátkoznak és egységbe forrnak, mert jelen esetben ez utóbbiról van szó, miként a háztáji borok esetében általában.)
Vissza a tárgyhoz. Annyi tudható a borról, hogy többféle fehérszőlő leve alkotja, feltehetőleg a gerince olaszrizling. Üvegballonban érte a borrá válás és a második hónap után palackozásra került. Minimális ként kapott csak, gyors fogyasztásra ajánlott. A gazda(sszony) jelezte, hogy a palackba nem teljesen letisztult bor került. Ez az első tény, ami a kitöltés után azonnal kiderül. Külsejéről épp emiatt nem igen tudok mit írni, hacsak nem a fehér szénsavhab karikát poharaink szélén. Komolyan pezseg. Nekem tetszik az illata, Gábornak lassan bontakozott ki. Vacsora mellé szúrtuk meg a palackot, talán azért is. Friss, finom, üdítő jellegű bor. A szénsav segíti a gyümölcsöket kibontakozni. Ugyanakkor a szénsav elillanása után is kellemes, élvezetes bor marad. Gábor az ábrahámhegyi szintén háztáji "Rizling" élményre asszociál. Jó évjáratra. És tényleg. Persze szénsav nélkül. Az enyhe kesernyés lecsengés is megvan a korty után. Mondom: Érden érdemes próbálkozni.
Nagyon köszönjük és további sok sikert kívánunk a gazdának a további kísérletezéshez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése