Rajnán innen

Hagyományteremtő tematikus estéink sorát folytatva most Rajnai Rizling került félvak tesztre. Öt tétellel próbáltunk közelebb jutni a fajta jellegéhez, de sajnos ez alkalommal sem lettünk okosabbak. Mielőtt azonban jobban előreszaladnék, lássuk csak sorjában. (Ez alkalommal Kriszta vállalta a "hoszt" szerepét, aki mindent tud és mindig tölt.)

1. Borpalota Borászat és Szőlőbirtok: Mátrai Rajnai Rizling 2008.

Elsőnek egy zöldes-sárga, szépmozgású, olajosabb nedü került a poharunkba. Gyula szerint fás, Kriszta szerint virág illata van. Én személy szerint nem tudom, mi ez az illat (fa, kor, fajta?), csak azt, hogy nem igazán szeretem. Gábor szerint élénk, szép sava van, Gyula szerint savanykás a jellege. Krisztával inkább simának, kereknek érezzük, én majdnem erősnek is. Második kóstolásra is ugyanezt mondjuk el róla. A fiúk biztosra veszik, hogy ez a Tolnay bor. A végén volt nagy meglepetés, mert pont ettől a palacktól - a korábbi gyengécske mátrai kóstolók alapján - várták a legkevesebbet.
alkohol: 12,5%

2. Benza György Borászata: Tisli Rajnai Rizling 2008. Látrány (Dél-Balaton)

Kicsit világosabb, de szintén zöldes-sárgás szín jellemzi. Enyhe, almás illata van. Az előzőhöz képest mindenképp visszafogottabb. Ízében és illatában is van valami kis édeskésség. Gyula valamit kevesell belőle. Megállapítjuk, hogy olyan a savanykássága, mint a zöldalmáé. Gábor és Gyula érez valami kis elillanó kesernyét a korty végén. Második körben már Sándorék is képviselték magukat, ő az almához a vad jelzőt biggyeszti, fanyarnak találja. Részemről a kacshoz, vagy szárhoz tudom hasonlítani. Először ezt tippelem a mátrainak, a fiúk viszont izsákinak vélik.
alkohol: 13,5%

3. Szentesi Pince Dunántúli Rajnai Rizling 2008. Nadap

Ha valamiben egyeznek a kiválasztott borok, akkor az a világos, zöldes-sárga szín. Ennél sincs máshogy. Az illatában meghökkentő módon mindannyian gázolajat fedezünk fel (ezt vajon mi okozhatja?), illetve Krisztával az első bor jellegzetes illatát érezzük töredékesen visszaköszönni. Erős, savas. Gábor szerint úgy csíp, mintha szénsavas lenne, holott nem az. Megrágva ebben is érződik az alma. Kissé kesernyés, amelyet a második körben nagyon kesernyésre módosítok. Sándor szerint fröccsnek való. Talán komolyabbra hangolt, mint kéne?
alkohol: 14%

4. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2004. Reserve, Csobánc

Kicsit erősebb, de hasonló árnyalatú szín. Nagyon enyhén ebben is petróleumos illat van, de mellette megjelenik a virágos, mézes, későis illat is. Ez az ízét is jól jellemzi, van valami kis halovány édeskéje. Sándor szerint citrusos, Gyula viszont nem leli benne a harmóniát. Szerintünk a sava is eléggé rendben van. Második körben megállapítjuk, hogy igen jól csúszik. Gábor felhívja a figyelmünket az ásványosságára és a savanykájára (lám-lám, lehetett volna gyanakodni a területre...), én még felírtam, hogy erős. Sándor szerint ez a legjobb tétel. A későbbi és további kóstolások során ez a sor került valahogy a jegyzetpapíromra Gyulától: "Illatában érzem a terroir vörösborát".
alkohol: 13,4%

5. Gedeon Birtok Rajnai Rizling 2008. Izsák

Nagyon illatos. Szerintem olyan, mint a Traubisoda. Sándor és Gyula itt is felfedezik a petróleumot és valami hibát is, de nem tudják megfogalmazni. Nekem az illat nagyon tetszik, bár a fajtához nem sok köze lehet (nem mintha tudnánk, milyennek is kéne lennie!). Ízében kesernye figyel, zöld szár, sav és fanyar. Nem sokat mondunk róla, csak azt, hogy talán a palackunk beteg volt (a penészes dugó utalhat erre). Második nekifutásra Gyula az ouzohoz, Sándor a metaxához, Gábor a konyakhoz hasonlítja. Szerintem azért nem rossz annyira, míg Endre szerint egyenesen vacak. Kriszta azt mondja, semmi különös, míg Gábor ezt tartja a leglaposabbnak.
alkohol: 12%

6. Szeremley Rajnai- és Olaszrizling Cuvée 2008. Badacsony

A félvak kóstolón túl, mint a buliba késve esett vendég, került a poharunkba. Mivel házasítás, természetesen kilóg a sorból. Endre és Gyula valami fát gyanítanak és ha nem is túl markánsan, de kiemelik az ásványosságát. Utóbbi szerint erőteljesen olaszrizlinges. Engem ennek az illatában és ízében is megérint valami az első bor jellegzetes aromájából.
(Felvetjük a kérdést, hogy a két rizling között és még hozzátéve a rizlingszilvánit is, vajon milyen rokonsági kapcsolat van. Na majd utána nézek.)

Megjegyzések