Vokány - PALKONYA - Villánykövesd

Túránk harmadik napján Palkonyára látogattunk el. Itt sem jártunk még korábban, ezért nagyon kíváncsiak voltunk a 'kövesdinél kiterjedtebb történelmi pincesorra.

Hárságyi Családi Pincészet

A biogazdálkodásra törekvő fiatal borász, Hárságyi Balázs első generációs termelő. Rendkívül szimpatikus és barátságos fogadtatásban részesültünk, és ezt a pozitív benyomást csak fokozta boraival.


Bevallása szerint távol áll tőle a ma oly divatos reduktív technológiák alkalmazása, amely a fehér és a siller jellegű rozé tételeinek testességén, komolyságán volt lemérhető - és persze azok évjárata alapján is várható volt. Vörösei az elmúlt héten 3 aranyat is hoztak a portára, ebből egy nagyarany volt. Gratulálunk, maximálisan egyet tudunk érteni a bírákkal! A házasított és elkeresztelt tételei nagyon jó ízlésre vallanak: egyik a nevét bizonyítóan simogató könnyedséggel, másik a fajták ellentmondásos, mégis egymást kiegészítő komolyságával győz meg.

Chardonnay 2005
Rosé 2006 - oportó-zweigelt-blauburger
Portugieser 2008
Bársony Cuvée - oportó-blauburger-zweigelt
Eklektika - sauvignon-kékfrankos
Cabernet Sauvignon 2007 (ez volt a nagyarany?)
Cabernet Sauvignon Barrique 2007


Haraszti Családi Pincészet

Haraszti Ferenc a legifjabb a családban, akinek már az ükapja is ugyanezt a mesterséget művelte. Nyilván a hagyományok ilyen fokán (is) lehet eljutni ahhoz a szakmai színvonalhoz, és elkötelezettséghez, amely Ferit jellemzi. A korunkbeli fiatal férfi nem a szavak embere, de ahogy eltelik egy kis idő, látván őszinte érdeklődésünket, egyre közvetlenebbül osztja meg gondolatait a borkészítés finomságairól.


A tételekben kiemelkedő szépséggel mutatkozik meg a fajtajelleg, az eddigi ismerteinkhez képest új felfedezésként (Gy) hatott a fajták színtiszta és leplezetlen íze, amelyeket egymagukban vagy házasított formában kóstolhattuk meg.

Rosé 2008 (kékfrankos 50%, sauvignon+franc 50%) - reduktív, de nem parfümös, kiváló egyensúlyú, üde
Portugieser 2008 - K: friss tavaszi föld
Merlot 2006 - újat tanultunk: édes tanninok - és tényleg!
Cabernet Franc 2006
Palkonya Cuvée 2006 (merlot-franc-sauvignon)
Heller Cuvée 2007 (tartályból) - a palackozás előtt álló nagyágyú, barrique dongákkal áztatva várja a megdicsőülést
Chardonnay-Sauvignon Blanc Cuvée 2007

Hajrá Feri! Köszönjük a kemencében sült finom almásrétest!


Fenyvesi Zsolt "Suta"

Sutához - szerencsénkre - véletlenül sikerült bejutnunk. Tartályból és hordóból kóstoltunk, és a második-harmadik éve borászkodó "élővizes" szakember már most nagyon meggyőző borokkal veszi fel a versenyt tapasztaltabb kor- és pályatársaival. Kifejezetten tetszett a közvetlen hangvételű hitvallása - ez talán abból adódik, hogy nem olyan régen még ő is a magunkfajta műkedvelő volt.

Zweigelt
(70%)-Merlot Rosé 2008 - kifejezetten halvány szín, a következő tételről hamar leeresztve is jellegzetes
Zweigelt (70%)-Merlot 2008 - MÁLNA!!!
Merlot (60%)-Cabernet Sauvignon 2007
Zweigelt 2008
Merlot 2008
Portugieser 2007 - a legszebb tétel a legjobb hordóban várja a hamarosan bekövetkező palackozást

Rőder Ede

A valódi "kistermelő" több generáción átívelő múlttal és jövővel büszkélkedhet szakmájában. Kizárólag az aktuális évjáratból való borait kóstoltuk, nem tudjuk, hogy vannak-e rejtett tartalékai. A legnevesebb villányi borászok számára készíti az alábbi tételeket.

Rizlingszilváni (70%)-Királyleányka (20%)-Juhfark 2008 - nagyon kellemes ivású, érdekesen sokszínű, kifejezetten zamatos frissítő
Cabernet Sauvignon Rosé 2008 - SZAMÓCA (!!!) illat és íz felsőfokon: elsőrangú rozé, kivételesen erős gyümölcsökkel, de mégsem parfümös jegyekkel
Portugieser (60%)-Blauburger 2008

A fenti borok részletes értékelését a hazahozott minták után tesszük közzé, ugyanis a látogatás napjának negyedik termelőjénél töltött idő történéseit az a bizonyos jótékony homály fedi... :-)

Megjegyzések