Szekszárdi villanás

Tegnap egy rögtönzött névnapi szekszárdozás alakult kellemes beszélgetéssel (a kóstolás fordított sorrendben történt):

Ferenczi Cuvée 2006
(merlot, cabernet franc, zweigelt)

A hátcímke tanúsága szerint ez "birtokbor".

G: A házasítás összetétele alapján nem meglepő a gyümölcsös illat-tónus, amely ízében is jelentős szerepet kap. A zamat kiegészítéseként alkalmazott égetett fa nagyon szépen olvad bele ebbe a világba, egyáltalán nem tolakodó. A gyümölcsök, a fa, és (talán) a tanninok édessége együttesen jelenik meg, amely bársonyossá, kerekké teszi az ízeket. A testesség sem hiányzik belőle, nekem így szép kerek élmény volt.

Zen: Kellemes illatú szerintem is. Testes, bár én annyira nem éreztem gyümölcsösnek. Többedik kortynál jelentkezik az érzés, hogy a csersavak elnyomják az ízeket. (Egy-egy kortynál majdnem bántó a nyelvemen.)

GY:

roKKa újbor
Szekszárdi rozé 2008
(kadarka, shiraz)

G: A mellékelt képhez képest kevésbé rózsaszín, inkább vörösesbe hajló. Orrba vágó, nagyszerűen üde illatokkal köszönt a pohárból, le sem tagadhatná újbor mivoltát. Az első íze is jó ropogós, de hamar elillan a nagyja frissesség és nem is hagy mély nyomot maga után. Szomj-oltásra kifejezetten ajánlott, enyhén szénsavas üdítő.

GY:

Megjegyzések

  1. Szerdán visszakóstoltuk (főleg Zen) a Ferenczit a Kakasban. Nagyon szép, érett tételt kaptunk. Játékos, de nem túl könnyed, gyümölcsös, bársonyosan tanninos. Nagyon tetszett!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése