Vokány - Palkonya - VILLÁNYKÖVESD

Lelovits Pince

(Bevezetés)

Olaszrizling 2007 - egyöntetű gyönyör
Fajta, ami ugyan nem hordozza a Badacsonyban megszokott szikár mineralitást, kevésbé komplex, de csodálatos. Jó ezt felfedezni.

Rozé 2008 - syrah, portugieser, kékfrankos, cabernet franc
Eperbomba! Ezt a tételt nem eresztette ki teljesen szárazra a borász a "konytalávaló" elvárások miatt. Ez volt, akinek tetszett (Kriszta), mások (Gyula) a szárazságot díjazták volna inkább.

Portugieser 2008 - dominál a fajtajelleg, komoly beltartalommal

(Még) hordóban lévő tételek:
Cabernet Sauvignon 2007
Merlot 2007 - G: személyes kedvencem volt, sajnos nem lehetett belőle elvinni :-(
Caberbet Franc 2007
Caberbet Franc 2008
Syrah 2008 - ezt két különböző égetésű barrique hordóból is kóstolhattuk

Végül két "hatalmas" palackos tétel:
Merlot 2006
Caberbet Franc 2006


Tamás kifinomultan használja a fát, sosem nyomja rá a bélyegét a borra, hagyja érvényesülni a gyümölcsöket. Kiemel, nem elnyom.
Először a Portugieser 2008-ban figyeltük meg, de általában a stílusára jellemző, hogy a fajtajelleg szépen megmutatkozik. Véleményekre nyitott, szimpatikus borász, szimpatikus borokkal. Pár év múlva újra ugyanitt! Aki ezen a vidéken jár, ne hagyja ki! :-)

Tiffán Imre és Fia Pincészet

A négy évvel ezelőtti túránkhoz hasonlóan egy kis sütkérezés közben kóstoltunk néhány bort, ezúttal egy olaszrizlinget és egy rozét. A pince előtti padon kellemes hangulatban szopogattuk ezt a két bort, amelyek visszafogott ízvilágot képviseltek. A rozéból maradt másnapra is, visszakóstolva több értéket találtam benne.

Neumann Pince

Béla bácsi a hagyományos vendégszeretettel és hangulatban fogadott minket. Nagyon megörültek a 4 évvel korábban vásárolt 2 palack bíbor kadarkának, amelyeket nagy önuralommal őriztünk meg, és vittünk vissza. Visszakóstoltuk mindkettőt. A tárolás különbsége az ízekben is kijött: nem hiába ajánlják az egyenletesen hűvös, mozgatás mentes letétet.

A meglehetősen cirkalmas (!) jegyzetekből az alábbiakat tudtam rekonstruálni:

Bánáti Rizling 2008
Kékfrankos Rosé 2008
Portugieser 2008
Portugieser 2007
Bíbor Kadarka 2007
Kékfrankos Rosé 2007
Rizlingszilváni 2007
Kékfrankos barrique 2004

(Tényleg ennyi volt??? Akkor nem csoda, hogy hazafelé olyan jól szórakoztunk.)

És még egy rekonstrukció a cetliről, amely a tannin-cser-tölgy összefüggést taglalja: a kocsánytalanban sok a tannin, sokáig eláll benne a bor.

Megjegyzések