VOKÁNY - Palkonya - Vilánykövesd

Iványi Zsófia

Villányi bortúránk első állomása a nevezett helységbe vezetett. Egy olyan borászhoz jelentkeztünk be, akihez elvileg nem nagyon lehet. A mai kor szellemének megfelelően eléggé "agilisnak" kellett lenni ahhoz, hogy egy hírből ismert, de még nem látott pincészet borait kóstolhassuk. Amikor leszálltunk a vonatról, furcsa halmazállapotú csapadék zúdult a nyakunkba, amely leginkább jégkásaesőként definiálható.

Zsófia minden borát szűretlenül, derítetlenül palackozza, általában október végén kezdi a szüretet, de volt már Karácsony másnapi szedés is. "Külső beavatkozástól mentesen erjesztett, natúr technológiával készült, segédanyagmentes bor." A tőkék Kisharsányban teremnek.

A kóstolt borok:
Hárslevelű 2006
Cabernet Franc Rosé 2007
Cabernet Franc 2006
Cabernet Franc 2007, kései szüret
Ignác Cuvée 2006 (Cabernet Franc, Merlot) - első töltésű barrique hordóban 16 hónap
Hárslevelű 2005

Az első kettőt első körben rozénak néztük, majd kiderült, hogy az első fehér volt.

Gyula: Szerintem a fehérek és a rozé erősen tokaji jellegeket hordoznak, amit itt Villányban én furcsállottam. A vörösek csodásak, a legnagyobb érdekességük az, hogy nincsenek agyon barikkolva, a bort a meztelen valóságában ábrázolja. Nekem az első, Krisztának és Gábornak a második tetszett jobban. Ignác küvé: ez mán bárik, jó arányérzékkel.

Gábor: Mindenképpen egyedi, különleges borokkal és borásszal találkoztunk. Nem biztos, hogy a kedvencünk lesz, de egy üde színfolt az elüzletiesedett (értsd: villányi kóstol(tat)ó sor a Baross Gábor utcában) borviéken. Okos meglátás, hogy pl. a rozé lehet testes és több éves - kontra parfümös, reduktív. A fehérek "száraz" illata lenyűgözően virágporos, mézes. A vörösök kiemelkedő minősége a technológia letisztultságukban rejlik.

Megjegyzések

  1. Érdekes lehetett,szóval lezajlott a villányi túra...klassz,örvendezek az újdonságoknak.

    VálaszTörlés
  2. Kedveseim! Az a rész, hogy "egy üde színfolt az elüzletiesedett borviéken" nagyon sznobisztikusan hangzik. Persze, hogy elüzletiesedett. Hála istennek! Igyekeznek a népek a borturizmust és a boreladást fellendíteni. Más, hogy mi szeretjük a kis, hangulatos pincéket, a személyesebb hangvételű kóstolókat, de pl. Wunderlich Lojzi eléggé üzleti alapon működteti a borászatát és mégis igen csak barátságos és teljeskörü kóstolón vettünk részt! Szóval csínján a kifejezésekkel. Sztem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése