Nyúli vadászat

Október közepén, egy szép, napos hétvégén Pannonhalma és Nyúl szolgált kulturális, és egyéb élményekkel. Ilyen egyéb élmény volt Nyúlon a szurdik, és Hangyál Balázs pincéje (is).
A gazda éppen szüretelt, ami nem meglepő ebben az időszakban, de főképp nem az, ha figyelembe vesszük, hogy fajtánként 3-5 alkalommal teszik ezt. Így tehát a gazdasszony pátyolgatott bennünket (a három gyerekük mellett).

Tetszett a '10-es olaszrizling, mert az előző nap két próbálkozása után ez végre olyan volt, amilyennek elvárható. A Jázmin, amely nevéhez méltóan édes illatot árasztott, természetesen száraz volt. Ez egy izgalmas cserszegi fűszeres, ottonel muskotály házasítás (idén irsai lesz a cserszegi társa). A szintén 2010-es Angelus egy barrik bor, chardonnay és szürkebarát házasítása. Szokatlan, de szép kerekre sikeredett. Ezt, és az olaszrizlinget megmutattam a többieknek is, itt olvasható.
Volt még egy igazán könnyű cabernet sauvignon 2009-ből, kellemes illattal, de számomra csak paletta bővítő sugallattal.
Ezután "újborok", új izgalmak következtek. Azért használtam idézőjelet, mert egy kivételével még csak félkész állapotban voltak (de az az egy sem volt még palackozásra kész). Adott esetben még a szüret sem fejeződött be a kóstolt tételnél.
Az idei rajnai rizling vásárolt szőlőből készül(t), a saját telepítésük még nem terem. Ez szinte készen van, és  elképesztően illatos, ropogós, zamatos, kicsit édeskés a hordótól. Szerettem volna venni belőle, de sajnos nem lehetett.
A következő három akár boralapú gyümölcsital is lehetett volna. Ahogyan az a fényképeken is látszik, ezek még messze vannak a palackozástól.
Az olaszrizling olyannyira, hogy ott még hátravan egy szüret. Hangyálnál ugyanis az a gyakorlat, hogy több - általában egyhetes időközökkel megejtett - szüret adja a végeredményt. A kóstolt harmadik eresztés, amely tehát egy hete erjedt akkor, engem a naspolyára emlékeztetett, biztosan nem találtam volna ki a fajtát.
Ellenben a chardonnay már felismerhető volt, igaz, talán csak attól, hogy egyértelműen sárgadinnye illatot eregetett, ami jobban visszautal a forrásra. Küllemben ez sem bor formát mutatott.
A cabernet sauvignon rozé volt talán a legfurcsább, ugyanis ez még határozottan pezsgett. Olyan volt, mint egy málnás pezsgőkoktél. Látványra, illatra és ízre is.

Megjegyzések