Barátkozunk a szürkebaráttal

A múltkori olaszrizlinges kóstolón felbuzdulva tettünk kísérletet közelebbi ismeretségbe kerülni a szürkebarát fajtával, mint olyannal. Előre lelövöm a poént: nem sok sikerrel. Nem kerültünk közelebb a fajta lényegéhez, de ettől még a kóstolónk és a hangulat jó volt.

Most Gábor vállalta magára a mindentudó pincér szerepet a félvak-kóstolón, kis csapatunk pedig teljes létszámban képviselte magát az este.

1. Feind Premium Pinot Gris 2008.

Szép színű, fényes, a pohár szélén mini gyöngyökkel ékes. Illata elég ásványos, Gyula palackbukét kiált, majd vakon ennek tippel badacsonyi származást. Az első korty édeskés, erős, minerális. A későis, mézes zamatok kesernyés lecsengéssel párosulnak. Határozottan fás. Gábor az utóízében valamely csonthéjast, talán mogyorót fedez fel.
A visszakóstolás után én korosnak találom és/vagy erős hordósságot érzek. Gábor szerint a négy közül ennek a leghalványabb a színe. Gyula megalkotja a "fakerek" jelzőt, illetve "hordóminta" illatúként jellemzi. Gábor kesernyés, csonthéjas-szerű ízérzékeléséhez Endre a ciános szócskát biggyeszti. Szerintem ez a legalkoholosabb és sajnos úgy érzem bármilyen fajta lehetne. Krisztának a kesernye miatt nem különösebben ízlett.

adat: 23 fokos mustból 15% alkohol és 6 hónap tölgyfahordó

2. Nyári Ödön Szent György-hegyi Szürkebarát 2007.

Aranyos, enyhén vöröses, rezes szín (a fiúk szerint csajos - vajon ezen mit értenek?). Kriszta szerint parfümös illat. Tartalmasságát illetőleg megoszlanak a vélemények: Kriszta, Endre és az én véleményem szerint "olajosabb", vastagabb míg Gábor és Gyula szerint határozottan vékonyabb. (Milyen jó lenne erre nézvést is infot találni valahol.) Illata tutti-fruttis, reduktív hatású. Ízében érezhető a szénsav, erősebb az átlagnál de a kesernye itt is befigyel a lencsengésben. Kriszta és Gyula szerint ásványos az íze, Endrével mi ketten nem értünk egyet ezzel. Viszont azzal mindannyian igen, hogy gyümölcsös. Addig rágjuk, míg egyszercsak rátalálunk: alma! sőt zöldalma! Nagyon. Gábor és Gyula kiemelik, hogy az előzőnél élénkebbek a savai. Egyetértünk. Szerintem igazán izgalmas bor. Gyula vakon somlóinak tippeli.
Második nekifutásra is a színét és savait emeljük ki. Visszafogottabb, szikárabb íz jellemzi.

adat: 14%

3. Tornai Pincészet Nagy-Somlói Szürkebarát 2008.

Szép, fényes, vörösesen aranyszínű, apró szénsavgyöngyökkel díszített a poharunkban. Finom, reduktív, Kriszta szerint kert, szerintem talán egres illat. Ízre szénsavas, már a korty közepétől érezhető kesernyével. Nem olyan erős, mint az előző kettő, savai is mérsékeltebbek, könnyedebb, friss. Gyula úgy fogalmaz, hogy egy egyszerű, nem túl sok izgalmat kínáló tétel. Láthatólag nem véleményeztük agyon... Másodjára is az illatával vagyunk elfoglalva a legtovább: édeskés (K), tartalmas illat (G és Gy), mégis reduktív jegyekkel. Kriszta szerint "bodzás limonádé almával". Gábornak és Gyulának az ismételt kóstoló alkalmával jobban ízlik.

adat: 13% (magát virággal és citrussal jellemzi)

4. Bussay Csörnyeföldi Szürkebarát 2007.

Színében itt is a vöröses arany játszik, de nem olyan szép fényes, mint az előzőek. Illata virágos, nyári rét (?), de becsúszik egy kis későis buké (talán csak a kora), ennek ellenére nagyon friss az összhatás. Erős, ásványos íz, elég alkoholos is. Gyula szerint jó értelemben véve koros , de az illata izgalmasabb, mint az íze. Gábor szerint mézes, érezhetően tartalmas. Krisztát kissé zavarja, hogy az illatában is érződik az alkohol. Mind egyetértünk abban, hogy sima, jól csúszó kortya van. Kriszta szerint furcsa, Gyula megállapítja, hogy száraz gyógynövényekhez (drogpadlás) hasonló az illata, vagy esetleg nyári virágpor. A visszakóstolás egy része már vihogásba fúl imitt-amott. Gábor szerint édeskés illata van, ízében is van valami ebből a jellegből. Neki másodjára jobban ízlik. Gyulának kevésbé, kicsit "tokajis a téma".

adat: 14%

Megjegyzések