Az utolsó pillanatban

Mindjárt jönnek az idei borok, épp ideje egy tavalyit is megkóstolni: a Wunderlich Alajos nevével fémjelzett borászat méltán írta rá 2008-as Portugiesere hátcimkéjére, hogy "2008-as évjáratú prémium Portugieser tételünk a 2009-es Villányi Borverseny "Aranyérem" kitüntetéssel az évjárat egyik legjobb boraként mutatkozott be."
Biztos van ennél nagyobbra értékelt fajtársa, de számomra ez egy kifejezetten jellegzetes példány, annak minden erjével - Zennek egy kicsit több is a kelleténél. A termőhely emblematikus bora már az első kitöltés közben megütötte az orrom, messziről érezhető volt az illata. Színe bársonyos, kevésbé áttetsző. Íze valamilyen csonthéjasra emlékeztet, de némi kávés kesernyésség is mutatkozik. A donga is hozzáteszi a magáét, de nem tolakodó. Ebben megoszlik a vélekedés, mert Zen szerint a gyümölcs rovására fás. Én érzek benne a gyümölcs héjára emlékeztető savanykás zamatot is. Minden esetre holnapra eltesszük a másik felét, meglátjuk milyen lesz.

Harmadnapra (Endrével visszakóstolva) gyümölcsös-fás-édes, gazdagabb illata van, ízében mintha tanninosabbá, savasabbá vált volna. A száraz pohár illata azt sejteti, mintha még barrique-ban is megfordult volna, bár ezt nem tartjuk valószínűnek.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése