Figula balatonfüred-csopaki olaszrizling 2008

Keszeghez balatoni bort! Idilli párosítás a legszebb emlékekkel. A friss hal adott volt, ott kacsintgatott rám a Lehelen, hozzá kellett találnom valamit. Nem vagyok nagy szakértője az étel-bor párosításnak, de ezúttal úgy gondolom, beletrafáltam. Figuláék '08-as rizlingje mind a paprikás lisztben kisütött halhoz, mind önmagában fenomenálisan viselkedett. Friss, zamatos, mégis karakteres, tiszteletet parancsoló, színtiszta rizling a fajta balatoni esszenciájával. Itatja magát, csúszik, simul, majd arra eszmélsz, hogy elfogyott. Szívem szerint csak ezt innám életem hátralévő részében.

Megjegyzések

  1. Valóban ragyogó értékű és mértékű ez a Figula-rizling! Átjön a reduktív technológia minden szépsége, ugyanakkor nem vész el a fajta markánsabb, karakteresebb, Uram bocsá': férfiasabb jellege sem. Nagyon szép, igyuk! :) G

    VálaszTörlés
  2. Figuláék annyira frenetikus zamatokat sejtető illatorgiákra képesek, hogy ehhez képest sajnos sokszor csalódás az ízvilág. Ugyanakkor például a 2007-es Sauvignon Blanc azt hozza ízében, amit illatában ígér, kiváló, bármikor jó szívvel fogyasztható bor.

    VálaszTörlés
  3. Nagy élmények után egy-egy bor visszakóstolva sokszor csalódást okoz, hisz sosem ugyanaz a környezet, az étel, a hangulat, és a szívdobogás üteme. Megkíséreltem a tavaly nyári keszeg-ebédemet visszaidézni ezzel a borral, és elmodhatom: a világ nem sokat változott. A különbség csak annyi, hogy ez a csoda most nem nyár közepe, hanem tavasz, nem keszeg, hanem pisztráng, de a palackból ugyanúgy kilibbent a Balaton csábereje, majd az üveg tartalma az étkezés után ugyanúgy benyakalásra késztette magát, mint legutóbb.

    VálaszTörlés
  4. Egy nappal később egy étteremben volt szerencsém a 2009-es verziót is megkóstolni. Teljesen más a kép: friss, parfümös, kontyos, kicsit a mostanság félszárazra kierjesztett Zenitre asszociáltam. Hozzá kell tennem, hogy ez csak egy villám mintavétel volt, nem is a saját poharamból, csak belekóstoltam valakiébe. Alkalmasint egy teljes palack alapján megírhatnánk külön post-ban.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése