Kezdjük az alapoktól

Már régóta forszíroztam, hogy egy fajta borból többet kóstoljunk össze egyszerre, mert úgy vélem, így lehet talán közelebb jutni egy-egy fajta jellegzetességeinek megismeréséhez. Most végre eljött a pillanat - senki nem fúrta meg az ötletem, mint oly sokszor korábban.


Az itthoni borokat vettük alapul, így esett a választás az olaszrizlingre (a vacsi jellege miatt adott volt a fehérsége) majd ehhez jött pár beszerzés. Gábor ragaszkodik hozzá, hogy kiemeljem, belépő szintű borokat kóstoltunk. Alkalomadtán szeretne prémium kategóriás kóstolót is. Az én célom az volt, hogy több termelő többféle rizlingjét kóstolva kifigyeljem, hogy mi is az olaszrizling, mint olyan.

Vacsi után és miután csemetéink nyugovóra tértek, tejesen nyugodt körülmények között kezdtük a kóstolást. Mindent egyszerre bontottunk, de félig-meddig vakteszt lett a próba: Endre felvállalta a "pincér" szerepet, mi csak az adott tétel számát ismertük meg, így értékeltük őket. Kétszer kóstoltunk mindent, íme a véleményünk:

1. Szent István Korona Etyek-Budai Olaszrizling 2008
Világos, szénás szín a pohárban, először kissé gyógyszeres - Plusz tablettás - illat(?). Friss, kissé kocsány íz, enyhe kesernye. Endre szerint testetlen, Gábor szerint is vékony és savtalan. Utóbbival nem értek egyet. Kriszta kiemeli, hogy kesernyés, szerinte semmilyen. Szellőzés után előbújik az illata. Ismerős, rizlinges íz.

2. Ruppert Pince Villányi Olaszrizling 2008
Jól bevált wekerlei borkereskedőnk ajánlása alapján került hozzánk. Határozottan virág illatú bor. Láthatóan is szénsavas, jól áll neki. Erős, alkoholos (és tényleg: 13,5%). Valami halvány édeskés aroma a korty elején. Endre szerint túl sok a szénsav, előzőnél kesernyésebb, testesebb és savasabb. Kriszta szerint harmónikus bor. Gábor a második kóstolónál kiemeli a kesernyéjét. Szerintem az est legjobb bora volt, bár nem gondolom, hogy a legjellegzetesebb rizling lenne. A többieknek is ízlett, bár az 5. versenyző nekik jobban bejött, igaz, az más kategória.

3. Szent György-hegyi Olaszrizling 2008 Lamport József szőlősgazda termése
Kellemetlen, minket a savanyú káposztára emlékeztető kipárolgású, de szép fényes bor. Szárazabb az előzőknél, erős kesernyés lecsengéssel. Részemről nem ment a második kóstoló, Gábor dícséri a savait, amelyek szerinte szép kerekek. Krisztával nem bírunk túljutni az illatminta okozta sokkon.

4. Jásdi Pince Csopaki Olaszrizling 2008
Jellegzetes, bár nem túl erőteljes illat. Kellemesen szénsavas. Erről azt gondolom, hogy rizlinges (valami emlékeztet a balatoni rizling kóstolókra és az ábrahámi poharaimra). Az elmaradhatatlan kesernye itt is érezhető. Savai a helyén. Nekem elsőre nagyon ízlett. Másodjára mindannyian azt állapítottuk meg, hogy szellőzés után jellegtelenebb lett, illata kevésbé érvényesül és kesernyésebbnek tűnik. Viszont némi borkorcsolya fogyasztása után szerintem visszajön a jellege. Azé' ez is finom.

A következő a kategórián kívüli versenyző: elsőre az évjárata miatt kóstoltuk külön (így már a főzés közben kibomlott), de kiderült, hogy ízvilága alapján is az.

5. Tornai Somlói Olaszrizling 2007
Szép, fényes, mélyebb árnyalatú sárga színű. Kriszta szerint enyhén szénsavas, terroiros. Endre az ásványosságot emeli ki, és egyetértett Krisztával abban, hogy késői szüret jellege van. Gábor jegyzete zöld illatról, érett ízről és zöldpaprikás lecsengésről szól. Részemről valami mézes (nem igazán, de valami olyasmi) jellege van, Gábor még a gyantás szót tette hozzá. Ízlett. Nekik jobban. De nekem is. Várakozáson felül teljesített. (Ár-érték arányban is.)

Összegzésként annyit tennék ide, hogy nekem bejött a párhuzamos kóstolás, fogok még ilyenért lobbizni. Fűt a tudásvágy. Meg persze miként Gábor is megírá: "Zenina ismét felvette a poharat".

Megjegyzések