Kikacsintás Ausztriába

A hétvégén három osztrák bort sikerült megkóstolnunk a határszélen. Az élményeink sorban:

Federspiel - Wachauer Riesling 2007, Wachau
Egy szép, gyümölcsös, reduktív rajnai rizling. Egyszerre komoly és gyümölcsösen friss. Némileg megoszlik a véleményünk: Gábor szerint a rajnai fajta gyümölcsössége és a rizling szikársága csodás elegyet alkot ebben a borban, szerintem a két ízvilág között volt valami űr, nekem valahogy nem állt teljesen össze. Ettől függetlenül nagyon kellemes élmény volt, mindannnyian dícsértük.

Wegenstein Zweigelt Rosé 2008, Burgenland
Világos hagymahéj szín, kifejezetten szép. Első kortyra erős szénsavtól habzott a szánk. A dúsítás tulajdonképpen jól is állt neki, de miután kicsit elillant belőle a szén-dioxid, maradt egy egész halvány ízvilágú ital. Itt is voltak élménykülönbségek: a gyengéd savak, az enyhe aromák, a parfüm- és tuttifruttimentes íz, valamint az alacsony alkoholtartalom szerintem összhangban voltak, a többiek nem sokra értékelték az egészet.

Esterházy Pinot Noir Cuvée Réserve, Burgenland
Nagyon szép pinó, sötét gyümölcsökkel, príma savakkal, lehelletnyi fa-érzettel. Ez mindenkit lenyűgözött. Nem sokat tudok hozzátenni, ritkán kóstolunk ilyen jó Pinot Noir-t.

G: Szerintem a fája azért több volt, mint lehelletnyi, de semmiképpen sem sok. Másnapra viszont a palackban maradt 1-2 dl-ből nagyjából el is bomlott ez a buké.

Megjegyzések