Izsáki Arany Sárfehér 2006

Kértem egy pillekönnyű fehéret vacsorához. Milyen is legyen... mondjuk alföldi!

A szabadszállási Birkás Pincészettől, az Alföld történelminek is mondható, jellegzetes fajtáját palackozta nekünk Menyhért, a névadó. Érdekes, hogy DHC megjelölésű ez a bor, ami azt kell, hogy jelentse, védett eredetű, regisztrált minőségű területről és eljárással készült. Ráadásul dűlőszelektált (Gedeon - van' ki e dűlőt nem ismeri?)! Még az is ráfért a palackra, külön plecsnire, hogy 2006-ban Bács-Kiskun megye bora volt.

Na, lássuk mit mutat az elegáns bemutatkozást követően a palackból kiszabadulva: halványsárga szín, szép fényes. Üde illat, bizonyára "full" reduktív bor. A szájban könnyen siklik, hamar lecsúszik, úgymond jó ivású. Hirtelen zöldes zamatok, aztán gyors lecsengés. Jó kis nyárra való savanyúbor, enyhe, hamar elenyésző savakkal. Zenina szerint savanyú, ellenben jellegtelen. A kereskedő szerint sós. Én ezt nem tudom megerősíteni.

Örvendetes, hogy a sárba tiport homoki hagyományainkat néhányan elkezdték újjáépíteni. Tiszteletre méltó törekvés. Ez a tétel külcsínben teljesen versenyképes bármivel, a belbecs pedig a maga kategóriájában és terroirjában értelmezendő - megállja a helyét.

Megjegyzések

  1. A kérdés, hogy milyen volna ez a fajta 2008-as kiadásban?! No meg Birkáséknak mi lett a 2007-es 2008-as boraival?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése