Üdvözlet Szt. Aegidiusnak

Egerből Paksra (és/vagy Debrecenbe), onnan Budapestre. Ez volt a múlt hétvégén kóstolt Lóska-féle szortiment útja a poharunkig. Az egri borász tételeit - 2 kivételtől eltekintve - nem találtam weben-földön. Tisztelet a kivételnek! Egy ideje kerestem már a 2006-os Olaszrizlingjéből kifolyólag.


Egri Leányka 2006 Öreg-hegy

Vegyes fogadtatásra talált ez a bor. A többség kissé korosnak találta, de (pl.) nekem éppen ez tetszett benne. Megvannak a fajtától megszokott új, illatos, gyümölcsös jegyek, ugyanakkor kifejezetten jól áll neki a határozott savgerinc, amitől testesebbé válik. A dús illatok és ízek már-már félédessé avatják, az előbb említett jegyekből fakadó komolyság viszont megtartja a száraz oldalon, így a két összetevő remekül egyensúlyban tartja ezt a csemegét.

(Szolg. közl.: kérek kontrasztokat!)

Szóláti Olaszrizling 2005 Pipis-dülő

Ha jól emlékszem ez is barrik, akárcsak a 2006-os utódja. Hasonlókat lehet erről is mondani, de valahogy nem nyújtotta azt a letisztult- és egyszerűségével is kimagasló minőséget. Kellemes, fajtajelleges rizling, nem vitás. Ez is aranyérmes volt 2008-ban.

Egri Kékfrankos Rosé 2007 Nagy-eged szőlőske

A mi rozénk dugós lehetett, mert Sándor szerint sajátságos, de semmi képpen sem rossz ez a tétel. Ennek mindenesetre örülök, mert érdekes lett volna. Nekünk sajnos nem adatott meg.

Egri Kékfrankos - Cabernet Sauvignon 2006 Castrum

A vörös bizonyult az este sampionjának, de biztosan megállná helyét egy-két (ár)kategóriával rangosabb társaságban is. Abszolút best és báj. A frankos sokszínűsége a CS erejével olyan egységbe forrt, amely ebben a szegmensben nagyon ritka. Mindenképpen vissza kell kóstolni: ha tényleg ilyen jó akkor azért, ha... De ezt nem hiszem.

(Szolg. közl.: kérek árnyalatokat!)

Megjegyzések