Chablis-k a hűtőből

Múlt hétvégén egy tepsi kacsacomb mellé apám elővett egy palack Chablis-t. Nem harangozta be előre, ezért jó kis meglepetés volt a családi kedvenc feltűnése. Ezt már csak azzal lehetett tetézni, hogy miután elfogyott, egy másik vetélytárs is előkerült!

Jean-Luc & Paul Aegerter Chablis Premier Cru 2006

Nagyon kellemes, gazdag gyümölcsös illattal és zamatokkal indított. Egyébként inkább a szikárabb, savasabb (savanyúbb) fehérek közé soroltam emlékeim szerint, ami a másodlagos ízekben meg is mutatkozott. Így viszont testes, sokszínű, ízletes benyomást kelt. A tölgyfahordót le sem tagadhatná, viszont csak annyira "füstölték" meg, hogy ez a jellemző is színesíti az élményt.

Domaine Besson Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2001

A ráragasztott plecsni szerint 2002-ben aranyérmes tétel volt. Az pedig már elég régen volt. Még akkor is sok az eltelt 7-8 év, hogy az alapvetően karakteres savakkal rendelkező fehérbor talán többet bír, mint kevéssé gerinces kollégái. Még felfedezhetők benne az egykor jellegzetes jegyek, de az egész beburkolózik az idő köntösébe. A színe sötétebb tónusain is látszik, hogy ez a tétel már leáldozóban van.

Megjegyzések