Hétköznapokra ezerért

Pántlika Dörgicsei Olaszrizling 2007

Eddig nem vettem le a polcról pántlikás kínálatból, valamiért tartottam tőlük. Eztán másképp lesz. Egy borkereskedés gazdája ajánlotta, amikor 1000 Ft-os árfekvésben érdeklődtem fehér iránt: ha jól emlékszem 7-800-körüli kategória volt. Jó választásnak bizonyult.

A rizling jellege szépen megvan illatban és ízben is. Egy kicsi sav erősíthetné a lecsengést és az utóízt, mert így hamar lecsúszik és eltűnik. Ettől függetlenül kellemes üdítő, amolyan rizling-szörp, (urambocsá') szódával dúsíthatjuk.

Grócz Pincészet
Villányi Kékfrankos 2007

A tárgyi vörösbor vásárlását is a költséghatékonyság ihlette. Ez a kissé eklektikus cimke-design nem teszi éppen csábítóvá, de a fent említett ajánló egy régebbi csokoládé-szlogennel nyugtatott: ronda és finom. Elnézést a termelőtől, de metségére (és az enyémre) szolgáljon, hogy igaz!

Egy rögtönzött "pohárkóstolót" is tartottunk, mert kíváncsiak voltunk, hogy az először kitöltött adagnak miért nincs illata. A megoldás a bor szellőztetése volt, bár így is nagy különbségek adódtak.

Végre a borról is szólva azt lehet megállapítani közel egy hét távlatából, hogy egy karakteres vöröset ismertünk meg a tavaly díjazott versenyzőben. Kellő mértékű hordókezelésre és tanninokra emlékszem, egy kis gyümölcsösséggel fűszerezve a korty elején. Kellemes, bársonyos érzetet kelt a nyelven és a garaton. (Gyula, még valami?)

Megjegyzések