Szeremley Rizling 2007

A néhai szemelt rizling reinkarnációját már jó ideje szerettem volna újra megkóstolni, kiváltképp a közelmúlt rajnai-mániám okán. Amikor annak idején - a 2000-es évek hajnalán - megjelent a piacon, számomra revelációként hatott egyedi és sokszínű aromájával, amelyet vélhetően a badacsonyi gazdáktól "szemezett" minőségi alapanyagok felvásárlása révén ért el. Nem is emlékszem pontosan, de az első találkozás talán a Szent Orbán Borházban történt, annak minden földrajzi és gasztronómiai szépségével erősítve. Később aztán visszaesett a kiugró minőség, ezért hosszú évekig nem próbálkoztam. Na de most:

Az olasz és rajnai házasításból készített tétel színe halványabb az emlékeimben fellelhetőnél, de talán általában a rizlingeknél is. A fénye viszont feltűnően tiszta, kristályos!

Most nem írok többet, mert tegnap csak kétszer másfél decit kóstoltam, a mai befejezést követően jelentkezem... (vákuumzárral konzerválva, a hűtőben)

Folytatás:

Előző jegyzeteimet kiegészítve annyit tudnék hozzátenni, hogy kifejezetten jellegzetes olaszrizling, a rajnai nem ütközik ki rajta. Ez a palack hátcímkéjén feltüntetett Olasz- és Rajnai Rizling megjelölés alapján is valószínűsíthető, de így bizonyítást is nyert a kóstolás által. Olasz-pártiak előnyben, kellemes alapbor a fajta kedvelőinek, vagy az azzal ismerkedőknek.

Megjegyzések