Tokajicum duplum

Egy ideje foglalkoztatnak a Tokaj-hegyaljai száraz borok (az édesek is), ezért, és mivel akciós volt vettünk egy tarcali furmintot. A neve pontosan Darázskő furmint. A hátcímkén ezt írják a 2006-os borról: Ez a bor a tarcali riolittufából (darázskőből) kapta szép savait, ásványosságát és üde illatait.


Sajnos e három lényeges tulajdonságból csak a mineralitást éreztük (ha rosszmájú lennék, azt mondanám, ez az a tulajdonság, amit a legnehezebb elrontani, talán ezért maradt meg), a savai gyengécskék voltak ahhoz, hogy az ízvilága arányos lehessen, az illata pedig határozottan csekély volt. Az élmény meg sem közelítette az elvártat, és az elmúlt egy évben megtapasztaltakat.

Ezzel megkérdőjelezem a Decanter 2008. évi kiváló, és a Tonella (bormagazin) arany minősítését is.

Szerencsénkre azonban vettünk egy 2002-es cuvée-t is, ami töppedt szőlőből készült.
Ez látszik a színén is.


Nem árulják el a fajtákat, de annyi adatot közölnek, hogy a cukortartalma 135g/l. Ez megfelelne egy 5 puttonyos aszúnak, és hozza az elvártakat látványban, illatban, ízben és tartalomban egyaránt.


Megjegyzések