Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2007
Kezdjük az évet egy 2008-ban csúcsbornak választott fehérrel. Dr. Bussay László Zala megyei birtokán termett szőlőről és borokról sok jót hallhat, olvashat az ember. Jellemzőjük a cca. 6 hónapos fahordós érlelés. Ezt le sem tagadhatná ez a tétel sem, illata és íze is markánsan visszaadja az oxidatív technológia jegyeit. Főleg élénk savai, de emellett gyümölcsre emlékeztető édesség, illetve enyhe, pozitív értelemben vett hordó-kesernye határozzák meg az ízt. A pohárban ahogy szellőzik, kicsit visszaszorul a fa, ekkor jobban megmutatkozik a rizlingre jellemző zamat. Finom, testes bor, nem gyerekjáték. Zen szerint olyan a hangolása, mintha chardonnay lenne.
(Nem vártam ki a kóstolót - úgyis sok lett volna 6...)
(Nem vártam ki a kóstolót - úgyis sok lett volna 6...)
Utólagos okoskodásnak tűnhet a youtube-on talált filmecske után, ahol is elhangzik a botritiszes jelző, de majdnem kiböktem még a kóstolgatás közben a tokajis jelzőt. Aztán mégse. Leginkább, mert nem tudtam eldönteni, hogy olyasmit érzek-e, azaz tokajis ízt, vagy a hordó tehet róla. Hiába, nem elég kifinomult az ízérzékelésem. (Bezzeg a kólaszörp...)
VálaszTörlésProtestálok!
VálaszTörlésMi az, hogy a hat sok lett volna egy rajnai kóstolóhoz?!