Dizájnbajnokság

Ismét kinyitottunk két édeset, de ezzel az együtt kóstolással
még csak nem is állt szándékunkban összehasonlítani e borokat, hiszen semmi közük egymáshoz. Más borvidék, más szőlő, más évjárat, más szokások (kultúra). Azért az egyszerű leíráson túl mégiscsak teszek egy összehasonlító megjegyzést (vigyázva a jelzőkkel, nehogy a Cenz urak rámripakodjanak): kevés annyira alacsony színvonalú címketerv létezik, mint a Hadobás boré, amely az ötlet után túlélte a monitort (Élőben biztosan szebb lesz!), és még a nyomat sem szegte kedvét senkinek, felragasztották hát a palackra. Ezután már csak jót írok, mert egyébként is ajándékba kaptuk.

Azonnal látszik a mozgásából és a színéből, hogy legalábbis cukorból több van benne. Az illatából már azt is érezzük, hogy későn szüretelték, sőt, hogy némileg aszúsodott is a szőlő. Arra azonban, arany barátom, sosem jönnék rá, hogy egy (2008-as) szürkebarátot kortyolgatunk. Kellemes volt, de tompa az első kóstoláskor, szóval semmi izgalmas. Zeninának tetszett, Gábor és én kicsit egyszerűnek véltük. Hanem a szamorodni után visszakóstolva, amikor már hozzájutott némi levegőhöz, egészen kivirágzott. Annak ellenére gondoltuk ezt, hogy a partner fergeteges volt (legalábbis akciós áron), tehát meg sem közelíthette azt az élményt. Tartalmas, komoly bor ez (csak az a címke)! - és szépen elnyalogattuk. Egyre jobb kedvünk kerekedett az élmény miatt, ekkor Zenina megjegyezte, hogy ő már az előbb is mondta, hogy jó ez. Mondta, ez igaz. (Hát, a nők ilyenek - és mivel ez többféleképpen is érthető, maradhatunk ennyiben.)
Tehát egy igen komoly kései szüretet ismerhettünk meg ebben a termékben, amelynek az ára sem lehet túl magas, ha abból indulok ki, hogy ezzel a külsővel megáldva aligha veti rá magát bárki is.
Alkohol: 12,5%

A másik bor már külsőre is kívánatos. Ránézve hiszem, hogy nagy élményben lesz részem. Ez a 2000-es évjáratú szamorodni csak azért került a kosaramba nemrég, mert 3600 forint helyett feleannyiért adták.


Most is nehezünkre esett (volna) a várakozás, tehát elég hamar belekortyoltunk. Ezért jó a párhuzamos kóstolás. Nem kell sokat várni, mert úgyis jön még a második kör. Ez alig leírható bor (az én szavaimmal), ragyogó méz színű, lusta mozgású, az ásványianyag tablettát, mint étrendkiegészítőt feleslegessé tevő, a cukor-sav-alkohol szép arányait hozó ... mifene.
Gyönyörű munka. Felvetődött nemrég, hogy nem lesz többé szamorodni, hiszen ma mindent kézben akarunk tartani, a piac pedig elvárja (mintha gyári termék lenne) a minden évben azonos minőséget a borok esetében is. Ez pedig egy ahogy termett bornál még nehezebben kivitelezhető. Nem tudom, hol tart az ügy, de én tüntetek a szamorodni mellett.
Alkohol: 13%
Ár: 1800 Ft

Megjegyzések

  1. a fotón olyan a hadoba, mint egy doboz sör :)

    VálaszTörlés
  2. Egy jó szürkebarát kortyolgatása közben rákerestem itt a szb. címkére, így akadtam erre a bejegyzésre. Nem, nem arról akarok írni, mennyire nevetséges a fenn taglalt szürkebarát kinézete (de ismét elképedtem), csak afölötti örömömet akarom kifejezni, hogy tehát a szamorodni maradt, és a gagyi aszúk mentek. Ez szakmai - mondhatni, szakmás - döntés volt. Éljen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése