Mátrai tanulmányút - 2. nap

Gyöngyöstarján

Nekem jutott a második nap megörökítése, amely bizonyos szempontból a szélsőségeket is megjelenítette, szerencsére kizárólag pozitív formában. (Az eltérő betűtípus a helyi jegyzeteket jelzi.)

N.A.G.

Németh Attila Gábornál kezdtük a napot a Borjúmáj tanyán. A telephely a neve alapján valóban tanya lehetett valamikor, de a 20. század utolsó évtizedei a maguk mintájára formálták a gazdasági létesítményt. A kóstoló egy felújított, irodának is használt, megosztott terű helyiségben történt. Nem volt sok tétel, de azok mind kiválóak, tartalmasak, egyediek. Érdekes volt olyan ajánlással találkozni, miszerint semmi szükség rá, sőt ellenjavallott a tételek közti semlegesítés, hiszen a sort úgy építi fel, hogy ne üssék egymást az ízek és/vagy az összetevők. Egy kis víz azért lehetséges, bár a poharat Attila (Gábor?) azért mégis borral öblíti. :) A borász egyénisége, zárkózott, visszahúzódó személyisége, de a különlegességek iránti fogékonysága és törekvése egyben tükröződik a szortiment összetételében és minőségében. Szakmai érdekeltség és eredmény a Tokaji borvidéken is van, de az már egy másik történet...


Csuda. Csudabogár. Mind magas extrakttal. Nem hagyja kierjedni, maradék cukor mindig.

Concubina fehér '08 (ch, hárslevelű, or, tramini)
Veresföld chardonnay '08
Concubina vörös '06 (kf, cs)
sárgamuskotály '08 Diós
sárgamuskotály '08 Cserepes, olajos-bársonyos

Csernyik Pince

István édesapjától örökölte az ipart, manapság már bizonyára teljesen át is vette a borászat irányítását. A kóstoló az egyik érlelő és feldolgozó helyszín előterében történt, finom friss házi pogácsa kíséretében. A kötelező szakmai bemutatkozást követően elő is kerültek sorban a tételek. Különböző célzattal készíti borait: egyrészt lédig, és ún. "kocsmabor" (ezt azért mertem leírni, mert ő maga is így nevezi), másrészt palackozott tételek teszik ki a választékot. Többen is úgy gondoltuk, bárcsak minden kocsmában ilyen borok folynának - a hazahozott kóstolómaradékok is bizonyították lelkesedésünket! A palackozott tételek is helytállóak, némelyikük kiemelkedő minőséget képvisel. Nyilván számít a kísérletező, hozamkorlátozást is szem előtt tartó szakmai hozzáállás.


OR 10 Rétföld
SzB 10 Gömöri
SzB 08
SzB 09
tr 10
rose kf 10
voros kf 10
cs 08
turan 09
cs 03 mennyegzoi bor
zenit 09 berc
sargam(tr) 07

Benedek Pince

Sötét estére tudtunk csak időpontot egyeztetni, mert előttünk egy szállodás csoporttal küzdött meg Péter, a fiatal házigazda. Náluk is több generációs családi hagyomány áll a háttérben. Kizárólag palackozott tételeket kóstoltunk. A minőség jó, kiegyensúlyozott, a megismerkedés ára viszont szokatlanul magas. Főleg azért meglepő, mert a palackárak viszont nem azok. Ezt a minimális fiaskót azért tudták feledtetni a borok és a házi májashurka. Benedekék is próbálnak egyedi elképzeléseket megvalósítani, ezáltal is színesíteni a borvidék kínálatát, erősíteni a terroir sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket.


Fiatalos lendület, vajas textúrák.

ch 10 tejsav
ch 09
hars 09
cserszegi 10
sargamuskotaly 10
rose kf 10
cs 09

Megjegyzések