Mátrai tanulmányút - 1. nap

Idén a Mátrai borvidék felé vettük az irányt a szokásos március 15-i pincekalandozásaink alkalmával. A buszról egyenesen a farkasmályi pincesor bejáratánál kéredzkedtünk le, így hátizsákostul vágtunk bele az első kóstolóba. Bemelegítésképp ezen a napon két nagy pincészettel ismerkedtünk meg:

Bárdos és Fia Pincészet

Szépasszonyvölgy életérzés mókussal, patakkal. Pince a Sár-hegy alatt, tufában, 35 m mélyen. Harsány-friss zamatos fehérek, üdeség a köbön. Frissiben bontva a legszebbek, dekantálás tiltott! Barrik hordók akácból is (érdekes, nem ez volt az egyetlen akác hordó a vidéken, ilyet eddig nem láttunk). Volt egy szép vörös, bár kis érlelés (Gy) nem ártott volna neki. A SB férfi-illatától a lányok ódzkodtak, a férfiak viszont ezt nem is érezték.


CH 10
SB 10
IO 10
PG 04 Akácia
Rozé M-CS 10
CS-CF09 6hó barrique
Zenit jégbor 09
PG 10


Borpalota

A délutáni műszakot üzemlátogatással kezdtük: először a felszíni feldolgozónál, majd a hatalmas pincében vezetett körbe az ügyvezető Asszony. Mint megtudtuk, a Szőlőskert és a Danubiana mellett ők a legjelentősebb forgalmazók a vidéken - viszont a Borpalota a legrégebbi, úgyhogy ott a pont. A gigászi tárolóterület bejárása után irány a kóstoló! Számunkra egy kicsit furcsa volt az előadás-szerű, kevéssé interaktív bemutató. A Mátra szeretetével átitatott összefogás kezdeményezését viszont nagyra tartjuk, már csak azért is, mert sajnos ezen a vidéken sokszor az volt az érzésünk, hogy a partnerség és az összetartás nem hiánytalan (mély tisztelet a kivételeknek!). A szakmai munkásság előtt le a kalappal! Neszményi. A francia illatmintákkal jót játszottunk, köszönjük!


UPDATE (G): Most jutott eszembe, hogy a korábban nagy tetszést aratott Hillinger pinot noirról kiderült, innen származik!

Fríz CH 10
Zöldveltelini 10
Fríz SB 08
Zenit 10
IO 10
SzB-OR 08 (OR: késői)
RR 08
OR 08
Rozé ZW 10 Őzike
Rozé CF 10 fsz
Vörös CF-ZW 09
Fríz Hárs 08 fsz

Megjegyzések

  1. Muszáj ismét felemlegetnem, hogy a Bárdos és fia tavaly a legjobb újborok között kettővel is ott volt, és erre a tényre csak a meglehetősen pozitív eredménnyel záruló kóstolás után (irsai olivér és sauvignon blanc) jöttem rá. Azt érdekes lenne megvizsgálni, hogy mitől izzadtságszagú a nőknek az a sauvignon blanc, ami nemkem (talán nekünk) a szokottnál is frissebb, üdébb. (Így magamban a látens homoszexuálisig is eljutottam egy gondolatfonálon.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése