Némethék in da house

Ők azok, akik Badacsonyban saját hatáskörben értékesítik a teljes termést, nem dolgoznak kereskedőkkel. Valódi kézműves borászat, még a palackokat is ezzel a módszerrel jelölik. Egy-egy bormustrán azért néha feltűnik Attila, de tipikusan a Római úti rezidencián lehet vele találkozni. Az elmúlt években néhányszor volt szerencsénk kóstolni a teljes szortiment nagy részét, amely általában néhány kuriózumot is tartalmaz évről-évre. Aki járt náluk, tudja.

Múlt héten nem ültünk le náluk, hanem elhoztunk három két palackkal:

Pinot Noir fehér 2006

Elsőként ezt bontottuk, mert nagyon izgalmasnak ígérkezett már a vásárlást megelőző kóstolásnál is. A kékszőlő - vélelmezhetően - azonnal kipréselt nedűje fehér bort eredményezett, színén azért némi rozsdás fény csillan, ettől még sárga marad, de mégsem a szokásos árnyalatokban. Két évet töltött új fahordóban, amely jócskán érződik illatán és ízén is. Apám besokallt a fától, erdei-mezei gombaillatot emlegetett - ebben van is valami. Nekünk azonban tetszett, mi már szoktuk a szántást. Valóban igen fás, de ez nem nyomja el a bor savait, zamatát. Egy valódi különlegesség sok szempontból: nem a terroir-ra jellemző fajta, ráadásul fehérbor, megbolondítva egy tisztességes adag tölggyel.

Badacsonyi Juhfark 2007

Ez sem szokványos badacsonyi, bár többen mondták már, hogy itt adja ki igazán magát a fajta. Ezzel én nem feltétlen értek egyet, mert azt az ütősen száraz, citrusos érzetet, amelyet a Somló kölcsönöz az "ősi magyar fajtának" (az idézetet érti, aki tudja...), hajlamos vagyok párosítani a juhfark tipikus jellemzőivel. Ezzel a tétellel sem győztek meg a badacsonyi juhfark hívei. Fát ez is kapott, bár csak annyit, amennyit én elsőre nem is fedeztem fel. Hiányoltam belőle azt a gerincet, amely megvezetné a kortyot az elejétől a végéig. Nem éppen friss, primőr tétel, még az is lehet, hogy túl van a csúcson. Rossznak semmiképpen nem nevezném, de nem találtam benne semmi olyat, amivel megfogott volna. Örömmel olvasnék valamilyen kommentet, amelyben a védelmére kelnek...

Megjegyzések