Neiner Pince

Hétfő délelőtt, levezetésképpen egy laza 10 pluszos látogatás! :)

Zen: Neiner András vett minket fel egy nálam épp hogy idősebb Gaz 69-essel. Jó kis út volt fel a pincéig az őcsényi hegyoldalba. A kilátás innen is mesés. A pince régi, a hangulat igen jó volt. Kedvesek voltak a vendéglátóink, akik magunk korabeli fiatalemberek jó kis családi hagyományokkal. Tetszett a hozzáállásuk, az elképzeléseik. Nekem a siller, a reduktív kadarka és talán a bikavérnek indult Egyszervolt jött be leginkább. A házi szalámi itt is fektető volt. Jó volt beszélgetni a három testvér közül a két idősebbel. Még maradtunk volna, ha a vonat és az itthon váró csemetéink nem sürgettek volna. Vissza kell térni ide is!

E: A 69-ezés (kora reggeli) élménye után - muszáj megjegyeznem - kis visszaesés következett a fehér kadarka (ami rozé akart lenni), a rizling és a chardonnay formájában. De ami ezek után következett, az tényleg megér még egy misét (vagy maradjunk az istentiszteletnél?) valamikor.

Gy: Az ősi és új kadarka ültetvényeken túl fenomenális panoráma nyílik a Sárközre, itt áll az Őcsényi-hegy tetején a Neiner testvérek pincéje. A sürgető visszaút csak egy villámkóstolásra (3 óra) adott lehetőséget, de szebbnél szebb vörösöket itattak velünk a vendégszerető gazdák.

K: Nekem nagyon tetszett fiatal házigazdáink elkötelezettsége a borvidék régi meghatározó fajtája, a kadarka iránt. Határozott céljuk a fajta ismételt felvirágoztatása, ezt igazolja az Egyszervolt összeállítása is. (Az előírások szerint a szekszárdi bikavérben min. 40% kell, hogy legyen a kékfrankos és a kadarka, de az ezen belüli arányokat a gazdára bízzák. Nagyon sok bikavérben a kadarka 10% alatt van, míg náluk 15%.) Hozzájuk mindenképp jó lenne visszamenni. És nem csak azért, hogy "visszakóstoljuk" a felnőtté cseperedett hordómintás borokat. (:


Kadarka "rosé" fehérben '09
Kadarka siller '09
Olaszrizling '09 - hordóminta
Chardonnay '09 - hordóminta
Kadarka '08 - hordóminta
Kadarka '06 - palack
Kadarka '09 - tartályból
Kadarka '06 - hordóminta (6-7. töltésű barrique - BANÁN :)
Zweigelt '08 - hordóminta (leghátsó)
Egyszervolt '07 - palack - KF 50%, Merlot 20%, Kadarka 15%, Zweigelt 5% - 2 év 10 hl-es hordóban
Zweigelt '09 - almáspite, meggyes joghurt
Kékfrankos '09

Megjegyzések

  1. Visszakóstolva:

    ZW '09: karakteres, marós, mintha csak valami zabolázatlan, cserző- és szárazanyagban gazdag kőszegit innék. Az utunk során megismert terroir bélyegét elvitathatatlanul hordozza, ebben rejlik a szépsége.

    Kadarka '06 Barrique: a kitöltés során meglepően átlátszó, ezzel egyidőben szép, idős, rozsdás szín fogad. A banánnak nincs nyoma, inkább cseresznye, alma, almahéj. Határozottan jelen lévő savak, mégis vajas-tejszínes textúra, lágyság. Oldalágon enyhe kesernye, grapefruit. Van mit felfedezni benne, dícséret, dícséret!

    VálaszTörlés
  2. Belebotlottam egy Lackfi limerikbe, muszáj leírnom:
    Borairól híres Szekszárd,
    de ne igyál túl sok szeszt: árt,
    nézz csak meg engem,
    foltos az ingem,
    leittam magam, de megszárd.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése