Dániel Pince

Zen: Mi Gáborral itt csatlakoztunk az előörshöz. A szőlőhegyen lévő "tanya" gyönyörű kilátással, ellenben kevéssé esztétikus, inkább ronda belső térrel fogadott bennünket. (Ezt a házigazda jelentette ki, de megerősíthetem, semmi túlzás nincs benne.) Három fős fogadóbizottság várt bennünket - leginkább azért, mert a taxis se tudta hol járunk. A gazda ránézésre szűkszavú, kissé morcos fajtának tűnt, de nagyot tévedtünk. Szerencsére. Felesége és munkatársa segédkezett a kóstoltatásban, utóbbi próbálta tartani az "iramot", hogy kérdéseink és a gazda igen hosszú, kacifántos, ám szórakoztató elbeszélései mellett azért mindig valami újdonság jusson a poharunkba. Kiderült, hogy a szőlészetet és borászatot kitanult Dániel Zsolt budapesti származású, csak beleszeretett a vidék boraiba és belevágott egy kisebb birtok művelésébe, ami aztán beindította a lavinát... Nos, nekem bejött. A hely is (susnyásba pisilni és közben a szemben lévő szőlő hegyet vizslatni; őzeket megriasztani a szőlőben szürkületkor), az ember is (aki igen sokat beszél szórakoztatóan, kitanult egy tőle teljesen idegen szakmát amelyben jó tanulónak tűnt), és a terroir is (az összbenyomás után) igen közel kerültek hozzám. Kicsit furcsa is nekem, hogy órákat vigadunk együtt, beszélgetünk, megtudunk a borászról sok mindent, majd elválunk "istenhírivel". (Neinerék után is az volt az érzésem, hogy milyen fura ez.)

Dániel Zsolt alapelve, hogy minden borát legalább 24 hónapig érleli hordóban. Ez érezhető a tételein, de volt szerencsénk friss borokat is kóstolni. (Sajnos minden nagyon hideg volt, ráadásul én amúgy is az átlagnál hangyányit melegebben szeretem a vörösborokat). Úgy emlékszem, hogy majd' minden ízlett nekem (itt jegyzem meg, hogy egy üvegkancsó beszerzését testületileg ajánljuk). Nekem a jegyzetünkkel ellentétben úgy rémlik, hogy az Avant a Crew és nem a Vamp utódja, amely váltásra a "crew" név elterjedtsége miatt került sor. Ez a maradék borok házasításából keletkező "ház bora" című produkció. S: Én is így emlékszem. Nekem nagyon ízlett a Chef, ami kerekebb, lágyabb volt a többinél, míg a Prof egy tanninosabb, férfiasabb tételnek mutatkozott, ez a fiúknál aratott sikert. Nagyon izgalmas volt a még friss, műanyag tartályos borokat is megkóstolni. Összeségében: figyelemre méltó, izgalmas borokat kóstoltunk, érdemes lesz néhány év múlva visszatérni. (Ez persze szinte mindegyik meglátogatott pincére igaz.)


Avant '07 - hordóminta

Avant '05 - (nem készült Vamp abban az évben) CS, CF
Crew '05 - CS, CF, KF

Chef '06 - CS, KF

Prof '06 - CS, KF, ZW

Zweigelt '09

Kékfrankos '09 - 23,5 cukorfokos must

Kékfrankos '07

Crew '07

Vamp '07 - CS 80%, CF 20%

Megjegyzések

  1. KF '07
    NAGYON meg vagyok elégedve a haza hozott tétellel! Illatos, hordós, összetett zamatok, tartalmas, konzisztens textúra. Sokrétű, izgalamas, és egyben a fajtajelleg savanyúságát is tükröző érett bor.

    VálaszTörlés
  2. Pontosítás!!!

    Dániel Zsolt nagykanizsi származású, mint most a Wekerlei Borúton megtudtam. Most is ott él - bár laktak Érden is. Fenti állítsom egy félreértésen alapul, elnézést kérek. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése