Kerkaborum reserve 2007

Négy héttel ezelőtti felismerésünk tárgya sarkallt arra, hogy a válogatott alapanyagból készített tiszta furmint változatot is megkóstoljuk. Eleinte azt gondoltuk, kár hogy nem összekóstolás útján történik a hasonlóságok és különbségek meghatározása, ám hamarosan kiderült, hogy nem hibáztunk nagyot. Persze lehet hasonlítgatni, de valahogy úgy éreztük, más kategóriába tartozik a két 2007-es Mura-menti tétel. Nem minőségi kategóriákról van szó, sokkal inkább hangolásában és ízvilágukat tekintve térnek el.

Az illata a 18 hónapos hordós érlelés ellenére sem túlzottan fás, viszont meglepően összetett, mert amolyan későis-édeskés, de egyben a korát meghazudtolóan friss. Az íze is hasonlóan komplex: először jönnek az illatáról leírt jellemzők, egy részről datolyás, más részről savanykás benyomások, majd a lecsengése sem mindennapi. Hosszan ható, egyedi, nem szokványosan-, nem is túlságosan kesernyés. Kinek a grapefruit (vagy magjának olaja), kinek a szőlőmag jut eszébe - egyik sem negatív értelemben.

Nem cifrázom tovább, akit kiváncsivá tettünk, kóstolja meg (akár mindkettőt), mert különleges élményben lesz része!

Megjegyzések

  1. Szerintem véknya. Persze az alaphoz képest nem. De nem érződik rajta a 18 hónapos hordós érlelés. A 12 hónapos szerintem a legjobban sikerült a három közül.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése