Jean-Luc Baldès - Cailloux de Rieu - Cahors, 2005
Utólagos kutatásaim szerint az általunk ritkán hallott Cahors területen 70%-ban a Côt Noir (=Malbec) (a mi borunk is ebből van), 30%-ban pedig a Merlot és Tannat fajták vannak telepítve. Az innen származó borok a komoly csersavaknak köszönhetően hosszú érlelésre is érdemesek. Az általunk felbontott palackban ehhez képest szivacsos belsejű plasztik dugó volt, amely szvsz. nem a hosszú palackos érlelést hivatott szolgálni (bár hallottunk már sok meglepő tényt műanyag dugókról). Pörgetve feketeerdő torta és tejkaramella illatokat éreztünk, egyedi és szép élményt nyújtott. Belekortyolva, a csersav mindent elnyom, ehhez nem tudtunk hozzászokni. Fehérpenészes trappista, kenyér, bitumen. Hagytuk szellőzni, ami nem igazán vált előnyére.
Máris kiegészíteném annyival, hogy a szellőzés talán annyiban mégis az előnyére vált, hogy a szélsőséges illat-íz kontrasztok enyhültek, közelebb kerültek egymáshoz.
VálaszTörlés