Évfordulói Merlot-k

Amint azt már előrejeleztem szó lesz egy Heimannról. A másik alább említett bornak friss aktualitást adott a múlt heti Év Borásza cím odaítélése a Magyar Bor Akadémia által. Lássuk.

Merlot '06

Időrendben először a tiszta merlót kóstoltuk. 2006-os évjárat Szekszárdról a Heimann Családi Birtoktól. Igazán mondhatjuk, hogy egy remekbe szabott, nagy kaliberű tétel. Nem túl súlyos, ez a pohárban is meglászott, mert a félhomályban a kis asztalilámpa fénye könnyen átszűrődött rajta. Ilyen szempontból nem volt ideális a kávézó atmoszférája, de az íze kárpótolt érte. Amennyire fel tudom idézni az eseménydús este után közel egy héttel, a gyümölcsössége mellett, a tölgyfa diszkrét, de határozott aromái is szépen egészítették ki azt a számomra meglepő testességet, amelyet egy Merlot-tól nem feltétlen vártam. Mindenéppen ajánlom akár egy jó szarvasbélszín mellé [:)], de magában is hibátlan "szórakozást" igér a maga 14%-os alkoholjával, ami egyáltalán nem ütközik ki rajta. (A képért köszönet az Ízbolygónak.)cabernet-merlot 2005A másik nem várt, de annál nagyobb örömet okozott élmény a dél-balatoni Rádpusztáról érkezett. Az Ikon pincészet alapítója Konyári János bizonyára méltán érdemelte ki az év borásza címet ebben az évben, mert ez a házasítása is kiválóan sikerült.
A Villa Rád védjegy alatt palackozott, remek arányérzékkel készített bor illatában és savaiban méltó a cabernet-k nagyságához, komolyságához. A kiváló zamat-egyensúlyt a Merlot gyümölcsei és játékossága biztosítják. Néhány órás levegőzés után még inkább megmutatja mindkét összetevőjének erejét. A 2005-ös évjárat talán a legjobb állapotban van mostanság, a Merlot frissessége még érezhető a Cabernet savainak jótékony védelmében. Az alapborok pontos összetétele nem derült ki a cimkéről, de a megnevezés szokványai alapján több cabernet-t sejtek, mint merlot-t - de vajon a cabernet 1, vagy 2 fajta? Akárhogy is, szép bor ez, önmagáért beszél!

Megjegyzések