Az idei tavalyi

A fiúk vigyázó szemüket a minap a borra vetették, ként kellett ellenőrizni, meg különben is, meózni sem árt. Hoztak nekünk is kóstolót a jótét lelkek. Mind a kettőből. Mert van reduktív és oxidatív is. Utóbbi volt az izgalom tárgya, mert tavalyelőtt vélhetően a hordó segítette hozzá a 2011-es szüret levét ahhoz a kellemetlen mellékízhez, amitől engem kiráz a hideg. Váli Péter iránymutatásai alapján komoly hordófertőtlenítés folyt ősszel, most pedig próbálni kellett az eredményt. Mielőtt betöltötték volna a bort a hordóba, határozottan puncs illat áradt a hordóból. Én paráztam is, hogy vajon nem veszi-e át a bor is ezt a fagyiban okés, de borban eléggé fura ízvilágot. Nos, nem. A hordós tételben, mintha halványan érződne egy kis puncsos téma - az is lehet, hogy csak a tudatom dolgozott, de a semmi határozott durvaság. Amúgy nem túl izgi, talán a hordó túlkerekítette a bort. A reduktív már érdekesebb. Szerintem az első a fiúk által készített borokból, ami jól sikerült. Erős, illatos, enyhe keserűmandula, ahogy az olaszrizlingnek illik. Terroir rendben. Picit az alkohol lehet sok, illetve olyasmi villant be, hogy úgy van erőteljes hatása, ahogy egy húslevesre mondjuk azt, hogy erős. Már dörzsölöm a kezem, hogy nyáron milyen lesz fröccsnek.

Megjegyzések