Novák pince - Pécsi bortúra 3. nap/II.

A jól sikerült délelőtti program után kissé talán fáradtan érkeztünk meg Novákékhoz, akik előző vendéglátónkkal ellentétben több generációra visszamenőleg helyi illetőségűek (Szigetvár). Apáról fiúra szállt a mesterség, mindkét generáció képviselőjével sikerült találkoznunk, bár a gazda ma már a fiú, aki ambiciózus tervekkel, pályázatokkal és beruházással, új pince és fogadó építésével viszi tovább a családi hagyományt, ezzel öregbítve saját és a környék hírnevét.

Jegyzeteink alább olvashatók, fotómontázs hamarosan várható.

Egykori papi pince, hosszú, oldalág. Szigetváron komoly borforgalom volt, a környék a bronzkortól lakott. Római település volt a zsibóti szőlők alatt. Löszbe vájt pincék, a tehetőseknek téglázott. Legenda szerint volt két szintes pincerendszer (a várból kijövő járatok). Novák pince 5 HA szőlővel rendelkezik.

1. rozé kékfrankos - szokatlan illat, nagyon zamatos, vasalt ruha illat, málna, gumicukor, vattacukor, vanília, erdei gyümölcsök, íze parfümös, jó sava van

2. 2008-as kékfrankos - barrique hordó, de használt, illata valami száraz zöldfűszer + gyümölcs, T: málnaszörpös, valami zöldes zamata is van.

3. vegyes fehér - jó illatú, szénsavas

4. kékfrankos 2011. - még nyers, de ígéretes, cékla-szeder, olvashatatlan szó

5. merlot 2007. nem merlot-os, izabella szerű

6. merlot 2008. mintha ez lenne az idősebb, kerekebb, lágyabb, jobban egyben van

7. cabernet sauvignon 2008. - fekete-lila, fény át sem megy rajta, van tannin rendesen, de szép érett

8. irsai olivér 2011. friss illatos, paprikás

Megjegyzések