Wekerlei Borút – bor, közösség és műemlékek egy helyen

Idén ötödik alkalommal szervezem meg a száz éves Wekerletelepen ezt a programot, amely a 21. Wekerlei Napok részét képezi szeptember 8-9-én. A kilátogató érdeklődők érdekes magyar borokat kóstolhatnak az ország számos vidékéről. A szervezés ötlete kissé önös érdekből jött: hozzuk házhoz a borászokat, hogy tudjunk beszélgetni, kóstolni, tanulni. Persze, volt hogy elegem volt belőle, a sok telefonból, a helyszínen a vitatkozásból, a család vs rendezvény kettészakadásból. (Az igazsághoz tartozik, hogy tavaly Endre sokat segített, idén pedig már többeket is sikerült belerángatni a buliba! Hahaha.)  Ahogy esténként a beszélgető, borozó embereket nézem, mégis érzem hogy megéri.


Többnyire kis és közepes méretű borászatok mutatkoznak be a Wekerlei Borúton, amely a minőségi borfogyasztás kultúrájának terjesztését tűzte zászlajára – azaz fatáblájára. A sátrakat a pár éve megújult mesés Kós Károly téren állítjuk fel évről évre (idén a zenepavilon körül leszünk). Nemcsak a kilátogatók, de a kiállítók is jól érzik magukat a sátrakban, szívesen beszélgetnek a borok és azok készítése iránt érdeklődőkkel, vagy épp egymással. A rendezvénynek több visszatérő vendége is van már:
  •  A Wekerlei Bortár, a mi kis helyi vinotékánk tulajdonosa Willmann Fábián már nagyon komolyan készül a rendezvényre (igaz a jelentkezési lapot még nem kaptam meg. Fábi, ezúton is üzenem, add le légyszi!). Felmerült, hogy lesz ismét borfelismerő teszt - én is nevezek! - ha ideje és energiája engedi, arról nem is beszélve, hogy számos vendégborászt is vár a két nap alatt a sátrába. 
  • A Lenkey Pincészet Tokaj-Hegyaljáról az első alkalom óta minden évben a vendégünk, és nagyon örülök, hogy idén is, nagy nehezen sikerült megoldani a részvételt. 
  • A Váli Bor Badacsonyörsről egyik személyes kedvencünk, Péter és Bogi tökéletes házigazdák.
  • A Jackfall Bormanufaktúra a villányi borvidékről, Kisjakabfalváról mindig remek hangulatot teremt a sátor körül, gondolom, ez idén is így lesz.
Ugyanakkor minden évben igyekszünk új borvidékekről, új pincészeteket, borászokat, és legfőképp szép borokat is felvonultatni. Idén akiket sikerült megnyernünk:
Fotó: Toldy Miklós Forrás: wekerletelep.hu
  • Az egri borvidékről érkezik a Bolyki Pincészet. Bevallom, el sem hittem, amikor Bolyki János azonnal igent mondott nekem a telefonban. (Semmi küldjön e-mailt, majd pár nap múlva válaszolunk. vagy ilyesmi. Szokatlan.) 
  • Hosszas agitálásomba és számos telefonomba került, de megéri: a pécsi borvidékről bioborokkal a Hárs Pincészet is bemutatkozik nálunk. 
  • A villányi borvidékről a már tavaly debütált és sikert aratott Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet jön ismét. 
  • A hajós-bajai borvidékről az egyáltalán nem kicsi Koch Borászat fogadta el a meghívást, aminek azért is örülök, mert terveink között szerepel egy látogatás a borvidékre. 
  • Szekszárdról Bősz Adrián már az első Wekerlei Borút vendége lett volna, de akkor közbejött valami. Idén reméljük, nem fog. 
A rendezvényt az elmúlt évekhez hasonlóan egy házisajt kóstoló is kíséri, és ebben az évben először néhány kiegészítő, borhoz kapcsolódó programelemmel is igyekszünk színesíteni azt. Azt találtuk ki, hogy  ismeretterjesztő beszélgetéseket tartunk szakemberekkel (sommelier, borász, chef, borblogger), és reméljük lesznek érdeklődők is. Tervezünk borosdugó recycling kézműves foglalkozást, illetve akinek az asztal túl kemény, bérelhet majd pokrócot és a fűben ülve kóstolhat.

Szerintem minden adott a kellemes hangulathoz. Az előző évekhez hasonlóan a Wekerlei Társaskör Egyesület által árusított, emblémázott üveg pohárból lehet csak kóstolni (de az lehet tavalyi, tavalyelőtti, stb, is). Idén először korlátozott számban Schott Zwiesel prémium pohár is készült a kóstolási élmény emelésért, persze sajnos enenk az ára is magasabb lesz.

Szombat kora délutántól, vasárnap estig találhat magának szórakozási lehetőséget a kilátogató, nemcsak a Borúton, hanem a Wekerlei Napok egyéb programjain. A rendezvény különlegessége pedig az, hogy a számos gyerekfoglalkozás, bemutató, kiállítás, koncert, sportverseny, kirakodóvásár önkéntesek szervezésében és megvalósításában jön létre. Ez a nem semmi!

Helyszín: 19. kerület, Kós Károly tér (3. metró vonalán a Határ úttól két buszmegálló)
Bővebb információ: wekerletelep.hu

Megjegyzések