Hűsítő a Tüke Borháznál

Pécsett és környékén nyaraltunk, ezért nyilván többször, többfelé barangoltunk a városban (is). Kikerülhetetlen nevezetesség a Tettye, főleg ha az is hírlik, hogy jó a környékbeli játszótér (ami viszont a szintén emlegetett Zsolnay negyedbeli gyermekvigalmi zónáról nem feltétlen mondható el). Egy szó mint száz, egyik délután a rekkenő hőségben nekivágtunk a dombnak, megnéztük a pazar kilátást, a kápolnát, majd a kolostor/palota romjaitól elindulva gondoltuk, jöhet a játszó. Nade!

a borház honlapjáról

Meleg az idő, a hátizsákban is melegszik az ital. A szomjas vándor ekkor meglát egy kisebb szőlőültetvényt. Ezután meglátja a fölé települt vendéglátó egységet, de amikor az is kiderül számára, hogy egy borházzal van dolga, azonnal egy hideg, gyöngyöző rozéfröccs jut eszébe. Nincs mit tenni, nyilván szomjasak a gyerekek is! :)

Ha már fröccs, akkor házi készítésű bodza szörp is dukál. Ha már leültünk, akkor jöjjön az itallapon található kóstolósor, hiszen nem sok, meg úgyis osztozunk rajta. Ha már ital, akkor étel is, mert közeledik a vacsoraidő. Szerencsére a család egyik kedvence is rajta van az étlapon: libatepertő. Közös megelégedésünkre ezt is megrendeljük. Jöhetnek a borok!

A sort a városi tulajdonú ingatlan hasznosítója, üzemeltetője prezentálja, aki három évtizede benne van a borszakmában. Sok színes információ, helyi érdekesség, furcsaság is elhangzik, vendéglátónk közben remekül kezeli incselkedő gyermekeinket is. A kellemes terasz kilátása és kényelme mellé, a faszénen sütött hal illata is körbeleng minket, amelytől nekem déltáji tengerparti benyomásom támad.

A borokban sincs hiba. A Wekler ritka jó élmény: tartalmas, kerek, elegáns. A rozé is elnyeri a tetszésemet - midőn e a sorokat írom jövök rá, hogy a minap elfogyasztot palack Radó ugyanez volt (részletek hamarosan). Meglepő viszont, hogy ebben a sorban a vörösöket kizárólag a mohácsi Eberhardt remekei képviselik, de nem búsulunk, mert nagyon finomak, izgalmasak, tartalmasak. Hoztunk is az akkor fellelhető két fajtából kóstolót a többieknek, amelyről hamarosan számot is adunk. Egyébként aki úgy kívánja, más, a borlapon szereplő tételekből is összeállíthatja a sort.

Ahogy tesztekben írni szokták: különösen ajánlott. Mármint a Tüke Borház. Jó kezdeményezés, gyönyörű környezet, elegáns kivitelezés, szívélyes vendéglátás. Mindez reális áron.

Nyáresti félhomályban érjük el végül a játszóteret, ahol a kicsinyek önfeledten próbálják végig a játékokat. Hazafelé indulva már sötétben csúsznak le az óriás csőcsúszdán, ahol - mint mondják - a borházból távozó felnőttek sem restek leereszkedni egy-egy jól sikerült borozás végeztével.

A jegyzetek:

6-os, reprezentatív pécsi kóstolósor
Matias cirfandli 2008
Wekler chardonnay 2008 battonage barrique 500-as hordóban
Radó rosé 2011 reduktív KF-OP
Eberhardt merlot 2009 - 14% gyümölcsös
Eberhardt CS 2008
Eberhardt CF 2009 - 500 literes másodtöltésű barrique

Megjegyzések