Ebner - Pécsi bortúra 3. nap/I.

Bár Zen jegyzi a posztot, de Gábor írja a bejegyzést, mert neki a harmadik nap első túrájának a szervezése jutott:

Rövid kóstoló ígérkezett az előzetes egyeztetések alapján, ehhez képest jó fél órás késéssel konstatáltuk, hogy még sehol nem vagyunk Mozsgótól. Nagy bátran vágtunk neki a határnak a 6-os úttól a Zsibótiszőlőhegy felé, ahonnan - mint később megtudtuk - jó egy órás gyalogút lett volna, de szerencsénkre Andreas végül lejött értünk autóval. Ilyen volt az entrée-nk.

Aztán a kóstoló ennél sokkal jobban sikerült, köszönet a türelmes házigazdának! Nem volt rohanás, amellett, hogy mindent megkóstoltunk, még nézelődés, sétálgatás is belefért a farmon. Igen, farmon, mert amolyan counrty-home jellegű modern, de falusias, rendezett környezetben található a környékbeli szőlő- és almaültetvények között megbújó rezidencia. A régi fészer, istálló, és kocsiszín integrálódott itt a vadonatúj feldolgozóüzemmel. Semmi giccs, jó arányérzés és ízlés, igazán gusztusos enteriőrök. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha eggyel nyugatabbra lenne.

Ez sem véletlen, mert Andreas Ebner olasz és osztrák szülők sarjaként látta meg a napvilágot, majd a tanulmányai után eljött hozzánk szerencsét próbálni. Feleséget, családot, jó földeket talált. Évről-évre építkezve teremtette/teremti meg gazdaságát. Az őslakosokat úgy foglalkoztatja, hogy munkájukért lakhatást, megélhetést kínál. Nekünk nagyon tetszett a hozzáállás, a filozófia, és a megvalósítás is. Bátran mondhatom, hogy a Hárs pince mellett ez volt a másik legjobb élményünk a borvidéken.



1. Borzongás 2011. habzóbor muscat ottonel, rajnai rizling, rizlingszilváni - finom, illatos, könnyű, nyári, jó savakkal, zamattal

2. merlot rozé 2011. - illatos, málnaszörpös, enyhe természetes szénsav, 3g maradékcukor, gyümölcsös, jól áll neki, mindenkinek ízlik

3. pinot noir 2008. - nagyon szép illat, selymes, barrique hordó érződik, de nem lóg ki, enyhe kesernye, házigazda kedvence, kerek, komplex

4. 3-as hordó 2008. cabernet franc és sauvignon (80%) - kerek, gyümölcsös, barrique, de nem durván, tanninos

5. 7-es hordó 2006. cabernet franc és merlot (90%) - komoly tannin, de kerek, gyümölcsös, finom hordóhasználat (minimum 20-20,5 mustfokkal)

6. cirfandli 2011. - 25-ös mustfokkal szüretelt mégsem geil, birsalma, körte illat, pici szénsav, akác(virág)méz, édes, "citromos tea"



szolgálati közlemény: mivel ilyen szégyenteljesen sokára íródott meg a márciusi túránk harmadik napjának első látogatása, ezért ezt, majd a maradék két bejegyzést egy idő után áthelyezzük a kronológiailag illő helyére

Megjegyzések

  1. Most nyitottam ki egy Borzongást. Valamiért csajosabbra emlékeztem. Nekem, aki "málnán" nőttem fel, a buborékos folyadékok kell, hogy tartalmazzanak némi cukrot (pedig azt hittem, már felnőttem). Vagyis kellene, de ebben sincs. ... és akkor a mentőöv, amelyet (haha!), merek fogadni, egyik kolléga sem vett észre: a hátcímke tartalma. Ez áll ott tipp gyanánt: "egy korty feketeribizli sziruppal". Tehát mégsem vagyok beteg. (Ebben utóbb mégis kételkedni kezdek.) Ilyen szörp nincsen itthon, az biztos, de van gránátalma, vörösáfonya, menta, és saját készítésű bodza. Ebben a sorrendben ki is próbáltam mindet. A gránátalmával semmi érdekeset nem mutatott, a vörösáfonyával határozottan finom volt. A mentával (onnan az épelméjűségemet illető kételkedés, hogy ezt is meg mertem próbálni) borzalmas, a bodzával elfogadható. Tisztán: mégiscsak így a legjobb.

    VálaszTörlés
  2. Enoteca Corso teraszan nagyon finom az Ebner rozefroccs!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése