Schunk József, Hosszúhetény - Pécsi bortúra 2. nap/II.

Idei felfedező túránk során sok gyöngyszemre leltünk. Hosszúhetényben például mindjárt kettőre egymás tőszomszédságában. Szabó Zoltán munkásságáról már számot adtunk dióhéjban, most pedig a Schunk József pincészeténél megélt élményeinket próbálom összefoglalni, amely szokás szerint nehéz feladat, mert a többórás kóstoló alkalmával rengeteg dologról  esett szó, nem csak az éppen kóstolt borokról, hanem a mögöttük lévő technológiáról, a gazdálkodásról, a képviselt stílusról, és persze a szakmáról általában.



A pincében az az első benyomásunk, hogy párját ritkító rend uralkodik. A pincerendhez hozzátartozik, hogy kicsi bár a gazdaság, mégis pont annyi technológia van jelen, amennyi szükséges: kosaras prés szépen karbantartva, mini saválló zúzó-bogyózó, apró lapszűrő, acél palacktartó állványok, és persze mindennek megvan a maga helye.

Miután megnéztük a pincét, a présház fölötti kóstoltató helységben hosszas eszmecsere kíséretében volt alkalmunk végigkóstolni a szortimentet. A borok kiválóak, a grafika ízléses, és bejáratott marketing csatornákon elsősorban Pécsre, de kis részben Budapestre is elkerülnek a családi pince borai. Hirtelen el sem tudom képzelni, mi kellhet ennél több.

És hogy miket kóstoltunk? A jegyzetünk:

kajszi pálinka - hú!

1. 2011 cirfandli kicsit savhiányos, kesernye, de jó kis anyag Gy: van vmi jellegzetes, friss, zöldes illata.

2. 2011 chardonnay enyhe rőt beütése van. Tartályban erjesztett, fajélesztő, cél, h a bor az eredeti jellegét tartsa. Jellegzetes ch illat, sav és alkohol szép egyensúlyban

3. savignon blanc fél év hordó, ropogós, zöld fű, zöld paprika, illat-íz-sav egyensúly rendben Sz: édeskés, zamatos

4. 2010 cuvée chardonnay, sav.blanc, olaszr. fahordóban erjedt, édeske

5. 2011 cserszegi fűszeres, 12%, full redultív, Sz: gyömbéres illat
kis muskotályos jelleg, enyhe kesernye, jól száraz, sav rendben

6. 2010 rosé cuvée édeskés eleje, nem tipikus rosé, virágos lecsengés, jó savak (G), nem elég ropogós (E)


7. 2011 rosé elképesztő szín - málnaszörpös, nem ázott héjon, merlot illat, naspolyás (Gy, E), szénsav, zöld kacs, kicsit nyers, vadóc, édeske (és valami fura mellék jelleg, mint a "miénknek" ezt még ott írtam, de az itthoni bontásnál is ez jutott eszembe - Z)

8. 2010 merlot édeskés, de zöldes, Gy: fajtás, rubin szín, erős csersav, kéne még hordó? Z: zöld, nyers, de vmi izgi zamat mögötte, gyümölcsös, más

9. 2010 cabernet sauvignon édeskés, zöld fűszer, paprika

10. 2010 "Zengő gyöngye" (merlot 70% és cab. sav. 30%) kicsit pezseg, enyhe barrique, erős tannin

11. 2011 merlot szokatlan, hogy ilyen fiatal, kissé fülledt, édeske, zöld, színe rubin, íze erdei gyümölcs PH 3,4 ígéretes

12. 2011 cabernet sauvignon zöldebb, tannin (must 21,8), tartalmasabb, férfiasabb, de enyhe édeske az elején

Megjegyzések