Két Tringa egy este

Rosé 2011 kékfrankos

"Késői szüretelésű, teljesen érett szőlőből (...)"

Siller színű és ízű. Nem is értettük, miért rozéként kerül forgalomba. Némi vita kerekedett az árnyalatról, bár leginkább a semmiről, ugyanis:
G: határeset a a rozé felé (a sillerből)
E: határozott siller
Gy: határeset a siller felé (rozéként)
Egyszóval: mindannyian ugyanarra a mindenképpen egyedi, nem "divatos" felfogásra kerestük a szavakat, amely jellemzi e bort. Ez vajon a rozénak szánt szőlők megszokottnál későbbi betakarításnak köszönhető? A héjon tartás időtartamát nem tudjuk, a technológiáról annyit, hogy reduktív.
Szeder, szamóca, málnaszörp. Barátságos, tartalmas tétel, nem feltétlen a klasszikus rozé-üdítő, és a neve ellenére, a színe alapján nem is azt várja az ember, mint a hagymahéj-vonaltól.

14%

Diablo 2008 KF-CS-M

"Szekszárd-kerékhegyen, illetve Görögszón termelt szőlőből (...) 16 hónapig 10 hl-es tölgyfahordóban (...)"

Úgymond orrfacsaró, csípős illat. Sem nem bors, sem nem fűszerpaprika, leginkább talán gyömbérre emlékeztet (temperás is), ugyanakkor gyümölcsök szintén rémlenek. Lefolyása glicerines, látszik, hogy tartalmas.
Az íze is csípős, aztán jön az elsöprő tannin, gyümölcsöt így már nehezebb találni. Lecsengésben enyhe füst, konkrét kesernye. Agresszív. Idővel szelídült, amely magától értetődő a levegő jótékony hatásának köszönhetően, mégsem tudott újat mutatni.
14% 2011-1

Megjegyzések