Breitenbach FURA 2008

Szellemes és frappáns a névválasztás. Furmint-rajnai feles házasítás Tokaj-hegyaljáról, a bodrogkisfaludi Göböly dűlőből. A Breitenbach pincének megvannak a hagyományos dűlőszelektált furmint és hárslevelű Tokaji tételei is, viszont ez egy eltérő, érdekes próbálkozás 2008-ból. Nálunk osztatlan sikert aratott.


Nehézkes mozgású a pohárban. Kicsit kellett szellőztetni, forgatni, hogy kijöjjenek a fajtajegyek. Mindkét bornak lehet érezni a jellegzetes illatát, amelyeket a fa szépen, elegánsan fog össze úgy, hogy még egy kis plusz bukét is ad az egésznek. Mindenkinek tetszik a kombináció. Illatában eleinte valamilyen "mechanikus kemikália" érezhető - ezt a jelzőt majd Z és E esetleg pontosítja kommentben. Később szépen kinyílik, behízelgő, édeskés (Gy a Kerkákat említi). Ízben is szép a harmónia, mindkét alkotóelemét fel lehet fedezni a bornak, a hordóhasználat sem túlzó. A savak is kellemesen élénkek, vibrál a szájban. Minden ott van: cukor, sav, beltartalom - szép kerek, semmi nem lóg ki.

A 204 palackos kézműves borért még 2000-et sem kell fizetni, a zuglói kereskedőnél valaki azt mondta, szerinte akár 10 évre is el lehet tenni. Én azért lehet, hogy veszek még egyet meginni!

alkohol: 12,5 %
cukor: 6,5 g/l
sav: 6,2 %
extrakt: 26 g/l

Megjegyzések

  1. Kerkás illatok, amely a szép hordóhasználat és talán a furmint miatt lehet. Egyszerre gyümölcsös és könnyed, valamint olajos, fás, érlelt. A hegyaljai buké tagadhatatlan, némi friss savakkal könnyítve.

    VálaszTörlés
  2. hol lehet venni belőle?

    VálaszTörlés
  3. Az MMBB-ben lehet kapni Breitenbach borokat. FURA 2008 egyébként már nem lesz soha sehol, max. a pincében.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése