Recas fekete leányka

A kép várja a cikk leendő szerzőjét... (évjárat?)

Akkor mint íródeák és felbujtó bevállalom a feljegyzést az utókor számára. Az évjáratot nem jegyeztük fel, talán a palackon sem volt.

A Városligetben találkoztam a borászattal és a borral is. A fajtáról ennyit sikerült összeollóznom: "A fekete leányka (Fateasca Negra) mint szőlőfajta igazi román uniqum. Erdélyben őshonos, fagynak és a szárazságnak ellenáll, szeptember közepe felé érik. Hozama nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Jó évjáratokban sokat terem, sok cukrot képes felvenni. Zamatos, tüzes bort ad, magas csersavval, és gazdag, elsősorban fűszeres ízével hívja fel magára a figyelmet." (utisugo.hu)

A palackot kedvenc wekerlei borkereskedőnknél szereztük be. Csupán pár hónapot bírt ki nálunk, Gábor szülinapján bomlott ki. Színében tényleg a feketét idézi. egészen sötét, mély bordó. Illatában édeset, vaníliásat érzünk mi lányok és Endre, míg Gábor és Gyula füstölt csülköt. Körbejárnak a poharak. Meglepő az eredmény, a legtöbb pohárból tényleg kifigyel a jó csülkös bableves, míg Mira poharában marad a vanília. Ravasz.

Ízében komolyan fás, tanninok is eléggé ott vannak. Erdeigyümölcsök, illetve az azokból készült lekvár. Bársonyos, hordóédes. Alkoholja 14%, ami nem zavaró, rendben van. A gyümölcsösség a kulcsszó (lehet aszalt, vagy Gyula szerint granulátum ).

Rövid úton elfogyott és nagy sikert aratott. Az ára nem mindennapi vacsihoz teremtette, de a benyomás ismétlésért kiált.

Zenina

Megjegyzések

  1. 1) A hátcimke szerint vagy van benne merlot, vagy erősen hajaz rá, vagy jól alkotnak házasítást. Ki emlékszik?

    2) Mi az a gyümölcs granulátum? Itt van a jegyzeten, de nem az én kézírásommal. :)

    VálaszTörlés
  2. 2. Ha minden igaz Gyula mondta a gyümölcsgranulátumot, amellyel én egyetértettem. Olyan szeletre emlékeztetett, amelyben két ostyalap között van a szárított/aszaltgyümölcs-"tészta". Olyan mint a müzliszelet, csak nincsenek benne magvak.

    VálaszTörlés
  3. 1. Igen, nagyvonalakban azt írta a címke, hogy jól áll neki a merlot, amiből úgy tűnik, hogy házasításról van szó. Még az is megfordult a fejünkben, hogy véletlenül, vagy költségcsökkentés végett ugyanazt a hátcímkét kapta, mint a fekete leányka - merlot házasításuk.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése