Házasodik a merlot

Egy áprilisi pénteken végre megtaláltuk Pálos Miklós idei Campusát, és ha már kedvenc vinotékánkban jártunk, kértünk egy kísérőt is. Mivel a kékfrankos kóstolónkon Lindmayer György szépen teljesített így nem volt nehéz ránk beszélni a pincészet zászlósborát.

(2010.04.16.)


Borműhely Campus 2009
- zweigelt és merlot házasítás
- 14% alkohol
- feketeribizliszörp
- tipikus zweigelt színű, sötét bíbor, lila habbal
- illatában visszaköszön Szekszárd
- egészen sűrű lefolyású
- sűrű szerkezetű
- keserűcsokis utóíz


Lindmayer Primus Cuvée 2007
- cabernet sauvignon és merlot házasítás
- 600 palackkal készült
- áttetsző, padlizsános fényű
- fás illatú
- barnás karima és hab
- hirtelen csípős tanninok (ezért kicsit olyan mint a kékfrankos savanyúsága), mégsem testes
- a merlot édessége (marcipános jegyek)

Ahogy egymás után/mellett kóstolgattuk, eleinte azt állapítottuk meg, hogy az ismert összetevők és évjáratok alapján éppen fordítva gondolnánk, ha nem tudnánk, melyiket isszuk. Az egri könnyedebb, a szekszárdi "férfiasabb". Aztán két óra elteltével a Primust kiáltottuk ki a nap győztesének, mert az idő múlásával - nem meglepő módon - a 2007-es tétel kinyílt, és különlegesen összetett ízeket produkált. Persze azért a Campust is szerettük, annak nyersességével és vaskos zamatával.

GY: Holtverseny-gyanús a helyzet. Ha mindenképp ítélkeznem kell, valóban a Primus viszi a prímet. A Campustól a tavalyi beaujolais-bomba varázsát vártuk, de idén teljesen más arcát mutatja, azonban nekem ez is nagyon tetszett, Gábornak kicsit kevésbé. A Primus a könnyedsége mellett megjelenő komplexitásával valóban lenyűgöző.

Megjegyzések