Villa Tolnay élőben

A harmadik Szent-György hegyi látogatást követően a Csobánc felé vettük az irányt, ugyanis a Villa Tolnay birtok már egy ideje izgatta néhányunk fantáziáját. Előre egyeztettük, majd megjelentünk a helyszínen. A Vincellér leültetett minket a fenyőfák árnyékában, és kihozott egy 8 személyre szabott fatálon mindenféle ínycsiklandó hideg étket (4-en voltunk). Előkerültek a Riedel kóstoló poharak - ritka figyelmesség.


Jöttek az első tételek: zöldveltelini 2008 és 2007. Előző reduktív, de ásványos, a fajtához képest komoly tétel, ugyanakkor lágy savak. Utóbbi 9 hónapig érlelődött hordóban. Ezután volt szerencsénk megtekinteni a pincét, ahonnan a ház jellegzetes borai származnak, és ahol a kivételes technológiai tisztaság is példa értékű. Gondolunk itt a tölgyfahordók különleges, válogatott minőségére, és a hibrid eljárás előnyeire. Ennél többet nem írhatunk...

Ezután még az alábbi borokat kóstoltuk:
  • olaszrizling 2007 (maradék cukor érezhető)
  • chardonnay 2007 (a pincészet stílusa és a fajta adottságai ennél a tételnél vannak leginkább összhangban)
  • rajnai rizling 2004 reserve
  • merlot - cabernet sauvignon - kékfrankos (20%-40%-40%) 2006 Névtelen cuvée (sajnos ez volt az egyetlen vörös)
  • kései szüret rajnai(?) rizling


Felejthetetlen élmény (a badacsonyi naplemente miatt is)! Egységes ízvilág, magas technológiai és kezelési minőség, és nem utolsó sorban harmonikus borok jellemzik Philipp Oser borászatát. Ugyanakkor az egységes hordóhasználat kissé eltakarja a fajták egyéniségét - így lesz ebből egy tipikus nemzetközi profi borászat. Ez persze nem baj, kell a piac a finom magyar bornak, amelyet szakértő helyi kezek gondoznak.

Megjegyzések