Somlói lédig, Szent György-hegyi túlérett
A 8-as utat Devecsernél keresztezve fogant az ötlet, hogy visszafelé igazán megtehetjük azt a kis kitérőt, amely a Somló felé vezet, hátha tudok hazahozni valamilyen vásárfiát a díszes társaságnak.
Fekete Béla nem volt helyben, de telefonon ajánlotta barátját, Ulrich Józsefet, nála biztos találok valami finomat. Így is lett. Az Ulrich-portához érve otthon találtuk a gazdát, ugyanis a 35 fokos hőségben Ő sem merészkedett ki a rendbe. A 4 féle bor több évjárata közül az alábbiakból hoztam. A frissebbek hordóban, a régebbiek közül néhány tartályban várja a sorát. Múlt pénteken a nyársazáskor meg is kóstoltuk őket egy hegymagasi vörös kíséretében. Köszönet Gyulának az előzetes gondolatokért, amelyek dőlt betűvel olvashatók (pre-post, van ilyen?). Nekem bezzeg könnyű, mert írás közben vissza is kóstolom...
Ulrich József Somlói Juhfark 2008
Savanykás, nyárias. Ásványos ízvilág, amelyet a hordós érlelés is kiemel.
Valóban ilyen, én még a határozott citrusosságát emelném ki, mert a szájban, és a lenyelést követően a garaton is percekig megmarad ez a zamat. Egy kis melegedés után talán még intenzívebb a lime-felhang. Amúgy egyértelmű az oxidatív technológia. Ja, és halványsárga.
Ulrich József Somlói Furmint 2006
A tokajihoz szokott nyelv nagyot lepődik, amikor a fajtával somlai kontextusban találkozik. Szép, fajtás, könnyű és érdekes.
Mélyebb-sárga árnyalat. A fajta valóban megvan, a Hegy adja hozzá egyedi, hegyaljainál dinamikusabb stílusát. Most ezt is citrusosnak érzem, bár a múlt héten is sokkal jobban kinyílt, ahogy szellőzött, melegedett. Valóban: az illata szépen kerekedik, mélyül, nehezedik. Karcos savai enyhülnek, íze gyantásodik (?), de savanykás jellege kevésbé változik. Annak ellenére, hogy tartályból mérte a Gazda, az elmúlt két év faházas kvártélya kellemesen megmaradt.
Hogy dinamikus, az vitathatatlan, de csak egy átlag tokajihoz képest, ahol a cukor dominál. Erre a sava(nyúsága) még rátesz egy lapáttal. Majdhogynem én is felöntöttem szódával. (IE)
A vöröset az idei második tanúhegyi túránk során gyűjtöttük be. Azon túl, hogy a badacsonyi terroir jellegzetes bazalt-vörösöket terem, ez a tétel messze túlmutat bármelyiken.
Tasnádi András Szent György-hegyi Merlot 2008
Egyértelmű bonbonmeggy. Már-már Cabernet-be hajló vad tanninok, likőr-szerű alkohol, Portóinak is elmenne. Nyomokban merlót is tartalmaz.
Ez persze csak vicc, nehogy félreértés essék: tiszta merlot, sőt, túlérett gyümölcsből. Talán ezért lett ilyen portói erősségű, és lenyűgözően egyedi. Készítőjének keze nyoma egyértelmű, a két órás beszélgetésben megismert szimpatikus szakember névjegye. Ha két hét múlva megint arra járunk, biztos hozunk még!
Fekete Béla nem volt helyben, de telefonon ajánlotta barátját, Ulrich Józsefet, nála biztos találok valami finomat. Így is lett. Az Ulrich-portához érve otthon találtuk a gazdát, ugyanis a 35 fokos hőségben Ő sem merészkedett ki a rendbe. A 4 féle bor több évjárata közül az alábbiakból hoztam. A frissebbek hordóban, a régebbiek közül néhány tartályban várja a sorát. Múlt pénteken a nyársazáskor meg is kóstoltuk őket egy hegymagasi vörös kíséretében. Köszönet Gyulának az előzetes gondolatokért, amelyek dőlt betűvel olvashatók (pre-post, van ilyen?). Nekem bezzeg könnyű, mert írás közben vissza is kóstolom...
Ulrich József Somlói Juhfark 2008
Savanykás, nyárias. Ásványos ízvilág, amelyet a hordós érlelés is kiemel.
Valóban ilyen, én még a határozott citrusosságát emelném ki, mert a szájban, és a lenyelést követően a garaton is percekig megmarad ez a zamat. Egy kis melegedés után talán még intenzívebb a lime-felhang. Amúgy egyértelmű az oxidatív technológia. Ja, és halványsárga.
Ulrich József Somlói Furmint 2006
A tokajihoz szokott nyelv nagyot lepődik, amikor a fajtával somlai kontextusban találkozik. Szép, fajtás, könnyű és érdekes.
Mélyebb-sárga árnyalat. A fajta valóban megvan, a Hegy adja hozzá egyedi, hegyaljainál dinamikusabb stílusát. Most ezt is citrusosnak érzem, bár a múlt héten is sokkal jobban kinyílt, ahogy szellőzött, melegedett. Valóban: az illata szépen kerekedik, mélyül, nehezedik. Karcos savai enyhülnek, íze gyantásodik (?), de savanykás jellege kevésbé változik. Annak ellenére, hogy tartályból mérte a Gazda, az elmúlt két év faházas kvártélya kellemesen megmaradt.
Hogy dinamikus, az vitathatatlan, de csak egy átlag tokajihoz képest, ahol a cukor dominál. Erre a sava(nyúsága) még rátesz egy lapáttal. Majdhogynem én is felöntöttem szódával. (IE)
A vöröset az idei második tanúhegyi túránk során gyűjtöttük be. Azon túl, hogy a badacsonyi terroir jellegzetes bazalt-vörösöket terem, ez a tétel messze túlmutat bármelyiken.
Tasnádi András Szent György-hegyi Merlot 2008
Egyértelmű bonbonmeggy. Már-már Cabernet-be hajló vad tanninok, likőr-szerű alkohol, Portóinak is elmenne. Nyomokban merlót is tartalmaz.
Ez persze csak vicc, nehogy félreértés essék: tiszta merlot, sőt, túlérett gyümölcsből. Talán ezért lett ilyen portói erősségű, és lenyűgözően egyedi. Készítőjének keze nyoma egyértelmű, a két órás beszélgetésben megismert szimpatikus szakember névjegye. Ha két hét múlva megint arra járunk, biztos hozunk még!
pre-post - prépost - praepositus jelentése: elöljáró. ☺
VálaszTörlés