Veltelini vs Veltelini

Matias Pécsi Zöldveltelini (PZV) 2008. (alk. 12,5%) vs Matias Amazon 2008 (alk. 13%) két menetben

Első menet: A címke összehasonlításban az Amazon névre keresztelt,  zöldveletelini mindenkinél alul marad reduktív testvérével szemben. Pohárba töltve azonban már mind a kettő szép fényes, aranyló. Elsőre a PZV férfiasnak tűnő, szikár bor. Karakteres, sőt a fiúk szerint "fajtásabb" (bár maguk is beismerik firtatásomra, hogy nagyon nem is ismerjük a fajtát) mi több, az másikhoz képest "egyénibb". Endre és jómagam azért  az Amazont is pozitívan értékeljük: lendületesebb, frissebb, egy egész virágcsokor lapul a pohárban. A szakmások kontráznak: jó az illat, de az íze kissé fülledt. Gong.

Második menet: Gábor és Gyula szerint a PZV frissebb és nagyságrendekkel különb, mint az Amazon. Endre és én úgy véljük, hogy a PZV kevésbé illatos, fenyősen "valamilyen", sokkal visszafogottabb, Endre szerint tompább. Kis almahéj kifigyel. Visszakóstolva az Amazon elbűvöl az édeskés, mézes illattal, de az ízében azért a férfias szikárság is megvan. Mint egy harcos amazon? A fiúk tárgyalásokba bocsátkoznak a tartalmasság, a hordó-csipsz, a nagy avagy nagyobbnak szeretne tűnni valamint a "megcsináltság" kérdéskörök mentén. Abban megegyezünk, hogy ár-érték arányban az Amazon rendben van, de Endre szerint fura, Gyula szerint pedig valami művi dolog van benne. Gábor még annyit tesz hozzá: "hááát, kenyeres a lecsengése". Csak nekem jön be igazán. Talán ez egy igazi csajos bor. Amazonos? Gong.

Az eredményhirdetést elnapoljuk. Helyette a fenti kemény küzdelmet kiegészítve egy soproni korai piros veltelinit* dobtunk még be az este hangulatának javítására Taschner Kurt kezei közül (2011. alk.12,5% cuvée: KPV 70%, ZV30%). A poharunkba töltött borban a legszembetűnőbb a szénsava. Friss, ropogós, nyári fogyasztásra hajlamosító történet. Elnézést kérek a hasonlatért, nekem a vadiúj csehszlovák tornacipő illata ugrott be elsőre. Aztán ez csillapodott és mögötte virágok bujkálnak. Idővel beazonosítunk némi maracuja üdítőital ízt (Gyula illetve az ő felbujtása nyomán Gábor is). Lecsengésében némi kesernye. Nehéz értékelni - főleg az előző meccs után. Egész más koncepció, nem is tél végére való. Friss, reduktív. Ez este nem tudtunk vele azonosulni, de nyáron mindenképp vissza kell rá térni.

*korai piros veltelini: Osztrák származású szőlőfajta, Magyarországon egyedül Soproni Borvidéken engedélyezte a bortörvény a telepítését, de itt sem található belőle túl nagy terület. Levele szabályos öt karéjú, csipkés szélű. Fürtjei vállas, a bogyói világos pirosasra színeződnek. Bora finom illatú és zamatú, lágy savak jellemzik. Ezt a fajtát Horvátországban és Olaszországban Malvasia-nak hívják. (Forrás: vinoport.hu és ezúton is köszönjük Taschner Kurt válaszát a cuvée összetételével kapcsolatban)

Megjegyzések