A hegy szelleme

Hegymagastól Kisapátiig kísértett. Helyenként hiányos jegyzeteink rekonstruálását követően, inkább hangulatjelentéssel szolgálhatunk, mintsem pontos szakmai borértékelésekkel. Nem is a szellem józan ítélőképességünkre gyakorolt hatása miatt, hanem az élmény komplexitása okán. Először a gyönyörű táj és nyáridő, majd a borok minősége és a terroir egyöntetűsége nyűgözött le mindkettőnket.

A számunkra eddig ismeretlen Horváth Pincészetnél kezdtünk a hegy lábánál. Családi hagyomány az alapja a főként Nyugat-Dunántúlon értékesítő borászat szakmaiságának. Úgy tűnik, hogy több kereskedelmi szegmensben is próbálkoznak, mert a helyi kóstolók és pincelátogatások szervezésén túl, különböző vendéglátóhelyeken "terítenek", illetve kifejezetten magas minőségű, elegáns palackozott tételeik is vannak. Kedves, közvetlen bemutatót kaptunk az egyik Horváth-testvértől, miközben időnként kiszolgálta az érkező német turistákat is.


Második állomásunk Szászi Endre birtoka volt, ahol szintén szakavatott vezetést kaptunk a poharak mellé. A kóstolt sorozat:

chenin blanc '08
olaszrizling válogatás Szent György-hegy '07
kabócás szigligeti rizling '07
cabernet sauvignon rozé '08
merlot '06
cabernet franc '06

A pince "ökológiai gazdálkodással" készíti a borait, amely a vendéglátónk elmondása szerint azt jelenti, hogy a saját szőlőjüket nem kezelik vegyszerekkel.
A borok egytől egyig remekek, a fehérek (a reduktív chenin-en kívül) sűrű, konzisztens anyagok, kiadósak, a vörösek pedig a fajta természetes aromáinak megőrzése mellett a terület egyedi ízvilágát hordozzák, nagyon szépek.


Boksay Pincészet

Kedves fogadtatásban volt részünk, sokat beszélgettünk a szőlész-borásszal a pincészetről és a technológiáról. A szellem kicsit halványítja az emlékképeket, de amit az agyunk rekonstruálni képes, az mindenképpen kellemes.

olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, cabernet sauvignon '08


Ígéretünkhöz híven meglátogattuk Nyári Ödön pincészetét. Gyönyörű a kilátás a kóstolóteraszról, ezzel csak a badacsonyi Szent Orbán kiülője vetekedhet. Frissen hevített sajtospogácsa és Balaton illatú tapolcai szikvíz voltak a borok kísérői.

olaszrizling - a szokásosnál enyhébb savak
rajnai rizling - szép kerek
mindkét rizlingben valamilyen "botritis"-szerű illat
szürkebarát '08 - (piarista) Tapolca város bora - az előzőeknél halványabb, könnyedebb, enyhe illatok, kiegyensúlyozott tétel
cserszegi fűszeres '07 - friss, könnyed, ásványos
kéknyelű '07 - savanykás (citrusos?), karakteres savak, mégis: vanília, madártej
kései olaszrizling '06 - 12 g maradék cukor, félszáraz, gyönyörű kései illat, de a színén nem látszik


A kisapáti Fischer Borház sajnos kis csalódást okozott. Meleg vörösök, avatatlan (de amúgy kedves) hostess várt ránk. A vonat indulásáig ezek fértek bele:

pinot blanc '07 - könnyed, reduktív nemzetközi fehér
rozé vulkán '07 - cuvée, ua. mint az előző, de a terroir itt jelen van, ez finom
pinot noir '07
syrah '06

A hegyen valamelyik borász említette, hogy Fischer - Ausztriában a magyar Varga - nálunk valamivel magasabb minőséget próbál produkálni. Látszik, hogy a vállalkozás mögött van rendesen tőke, de a tőke levén ez nem érződik.

Megjegyzések

  1. A tőke leve úgy látom beérik,2010 berlini nemzetközi aranyérem, ezüstérem, bécsi nemzetközi aranyérem ezüstérem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a híreket, ideje lesz megvizsgálnunk az elmúlt évek eredményeit!

      Törlés

Megjegyzés küldése