Rizlingek délutánja

4:2 Ez volt az aránya a háztáji és a kereskedelmi tételeknek.
A délután folyamán családi borászatunk korábbi éveit kóstoltuk vissza az aktuális hordó- és tartálymintákat követően. A saját borok nem tisztán, de túlnyomó részben rizlingből készültek a Balatonfelvidéken. Időben visszafelé haladva kerültek a poharakba: 2008, 2007, 2006, 2005


A pálmát a 2007-es vitte el. Meglepő módon, még az aktuális évjáratnál is frissebb, gyümölcsösebb íze volt (van!). A 2006-os minta illatában és ízében a fűszerpaprika jellemző, de Gy. szerint ez inkább valami más, fűszeres jellemző. Az 2005-ös nem érdemel különösebb említést, mert nem élte túl a tárolást - megtört a rabságban.

A vacsorához bontottuk ki a két "profi" palackot. Az egyik, személyes kedvencem a szomszéd hegyről, a 2006-os Szászi olaszrizling volt. Még mindig állja a sarat, nem öregszik, jönnek a fajta erőteljes (-re hangolt, vagy érett?) zamatai. Szerintem jól áll neki, lehet, hogy ez tartja formában évek óta. Mindenesetre finom, terroir-ra jellemző, "bajuszos-szakállas" olasz.

A másik egy elzászi, ebből adódóan rajnai. 2004 óta tartja a formáját, mert semmilyen negatív nyoma nincs az eltelt öt esztendőnek. Az előzőnél gyümölcsösebb, kerekebb, de enyhébb savakkal, általában véve is átlagosabb tétel, de egyáltalán nem rossz, jól felismerhető rizling. Vacsorához tökéletesen megfelel, bizonyára nem ez a vidék zászlósbora.

Megjegyzések