Egy este

Felgyűlt néhány sajtcelti a zsebemben. Elég régi adósságomat törlesztem ezek publikálásával.

Ábrahámi 2007:
Ismét visszakóstoltuk. Fás illatok. Fémes (vas) íz (Endre nem érzi). Viszont a kissé öreges illatot ellensúlyozza a friss íz. Kicsit szellőzött a pohárban, utána kifejezetten finom!

Árvay Hétfürtös Tokaji Vulcanus Cuvée - 2002

Egyértelmű tokaji botritiszes illat, aszút, szamorodnit idéz. Formabontó, szokatlan, nem rossz. A terroir sok. Gyula: hiányzik a sava az ízének a kaliberéhez képest. Kriszta: pörkölt kávészem ízű. Gyula: A Tokaji komolysága teljességgel megvan benne, viszont a nehézsége (amitől besokall az ember) ellibbent. Csúszik!

FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger - Kőlyuktető Bikavér 2003, Piros címkés
Ismét kóstoltuk ezt a bort, ezúttal a piros címkés verziót. Illata meggyőző, mint először. Az íze első kóstolásra elenyésző élmény a korábbihoz képest. Körülmények: ettünk, lakomáztunk. Később: kezd kibontakozni a bor, előkerül a korábbi varázsa. Elfogyott.

Takler Proprietor's Reserve 2002:
Fekete. Illata: minimál paprika, csili, csilicsatni, málnácskás. Kriszta: kinin, kesernyés. Íze: egyöntetű, édeskés(?). Fincsi, semmi jelleg nem érződik ki. Harmonikus, de mi? Nem érződik ki. Gurul. Édeskésen indul, majd viszonylag hosszú harmonikus érzés, enyhén kesernyés. Zenina: "Illatában nekem a Cabernet-íz dominál, minimális paprikásáággal. A szájba véve édeskés elsőre, aztán "szélesen fanyar", ami azt jelenti, hogy a nyelvem teljes széltében ugyanannyira fanyar. Kissé kesernyés. Jól csúszós, de nem túl karakteres bor. A meggy megvan. Az illatban." Gábor: Datolya. Húskészítmény, párizsi. Lecsengésben aszalt szilva. Nagy kaliberű (Gyula, Endre). Nem!(Gábor, Zen). Nagyon jó, nagyon harmonikus, de nincs meg a karaktere, az egyénisége.

Megjegyzések

  1. Taklerék ezt írják:
    Regnum Cuvée (properitor's reserve) 2002.
    A Takler Pince prémium vörösbora, amely csak kiemelkedő évjáratokban készül, egyike a magyar presztízs boroknak. A legjobb dűlök, legszigorúbb terméskorlátozás mellett megtermelt, túlérett szőlőiből készül. A tőkénkénti termésátlag nem haladja meg az 1,5 kg-ot. Ebben az évjáratban 45 % Merlot, 25 % Cabernet sauvignon, 20 % Cabernet franc és 10 % Kékfrankos alkotja. 20 hónapig érlelődött közepesen égetett, új magyar barrique hordókban. Mélysötét színű, tömény, súlyos illatú bor, erdei és aszalt gyümölcsök jegyeivel. Komplex, robusztus bor, hosszú évekre elegendő potenciállal. A tömörség mellett lágy savak, szépen megkomponált, harmonikus ízvilág jellemzi. Főként vadételek méltó kísérője. A VI. Pannon Bormustra csúcsbora.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése